Lula, Bolsonaro döneminde ülkede rekor düzeye ulaşan ormansızlaşmayı geri çevirecek planını açıkladı. COP26’da verilen sözlerin tutulmadığını söyleyen Lula’nın sağ çoğunluklu Kongre’yle de baş etmesi gerekiyor

Lula dünyaya nefes aldıracak
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Brezilya’da solcu Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, iklim değişikliğiyle mücadele ve yasadışı ağaç kesiminin önüne geçmek amacıyla önlem paketini duyurdu. Glasgow’da 2021’de düzenlenene COP26 İklim Konferansı’nda verilen sözlerin uygulanmadığına dikkat çeken Lula, “Zengin ülkeler tutamayacakları sözler verirler” dedi. Plan, 2030 yılına kadar ülkede özellikle önceki Devlet Başkanı Jair Bolsonaro döneminde rekor düzeye gelen ormansızlaşmayı tersine çevirmeyi öngörüyor.

Lula da Silva, Devlet Başkanlığı Sarayı Planalto’da Çevre Bakanı Marina Silva ile iklim değişikliği ve yasadışı ağaç kesiminin önüne geçmek için bir dizi önlem paketini hayata geçirdiklerini açıkladı.

SÖZLERİNİ TUTMADILAR

Ağustosta bölge ülkelerinin de katılımıyla Amazon zirvesinin düzenleneceğini hatırlatan Lula, dünyanın akciğerlerinin korunması için uluslararası işbirliği mekanizmalarını önereceklerini söyledi. Bölgede uyuşturucu ve kereste kaçakçılığı yapanlara son verilmesi gerektiğini vurgulayan Lula, "Ekonomik kalkınma ile çevreye özen gösterilmesi arasında hiçbir çelişki yok. Geri kazanılabilecek ve yeniden çok şey üretilebilecek 30 milyon hektar alan var" ifadesini kullandı. “Ormancılar eğer ağaç kesmek istiyorlarsa yerine yenilerini dikmek zorunda” diyen Lula, balta girmemiş ormanların kesilmesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

İklim kriziyle mücadelede gelişmiş ülkelerin üzerlerine düşeni yapması gerektiğinin altını çizen Lula, "Tarih boyunca ormanları en çok onlar tahrip etti ve çevreye zararlı gazları en çok onlar yaydı. Bazen zengin ülkeler tutamayacakları sözler verirler, maalesef verilen sözler tutulmadı. Oysa insan yaşamına son veren savaşlara milyonlarca dolar harcandı" değerlendirmesinde bulundu.

PLAN NE İÇERİYOR?

Dokümantasyon ve yasadışı faaliyetleri kayıt altına almayı da içeren planda 15 bakanlık işbirliği içinde çalışıyor. Plana göre yasadışı ormancılık, çiftçilik ve madencilik faaliyetleri uydu görüntülemeleriyle takip edilecek. Hükümetin veritabanları yasadışı faaliyetlere ilişkin para akışını takip etmede kullanılacak. Ayrıca orman ve tarım ürünlerinin yasadışı şekilde elde edilip edilmediğine dair onay sistemi kurulacak. Suçla mücadelenin yanı sıra sürdürülebilir tarım ve diğer “yeşil” faaliyetler için teşvikler yaratılacak. Ormansızlaşmanın büyük kısmından sorumlu olan sığır yetiştiriciliğine alternatif olarak ise Amazon’un en büyük balığı olan “pirarucu”nun kontrollü balıkçılığı ve açai üretiminin artırılması öngörülüyor. Ayrıca yasadışı faaliyetlere ilişkin hukuki cezalar da genişletilecek.

ZORLUKLARLA DOLU YOL

Önceki Devlet Başkanı aşrı sağcı Jair Bolsonaro döneminde Amazon’da ormansızlaşma had safhaya ulaşmıştı. Lula da Silva, hükümetleri döneminde Amazon Ormanlarının korunmasına öncelik verileceğini ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneleceklerini belirtmişti. Brezilya’da Ulusal Kongre’de Lula muhalifleri çoğunlukta bulunuyor. “Tarım lobisi” tarafından desteklenen Kongre’nin alt kanadı, geçen hafta Lula’nın planında kilit rol oynayacak Çevre ve İklim Değişikliği ile Yerli Halklar Bakanlıklarının yetkilerini kısıtlayan bir tasarıya onay vermişti. 

***

AMAZON ORMANLARI HAKKINDA

9 ülkeye yayılan Amazonların %60’ı Brezilya sınırları içinde.

2,5 milyon böcek türüne, 40 bin bitki türüne ev sahipliği yapıyor.

Dünyadaki kuş ve balık türlerinin 5’te biri Amazonlarda bulunuyor.

250 farklı etnik gruptan 350 milyon kişi Amazonlarda yaşıyor.

Bolsonaro döneminde yıllık ormansızlaşan alan: 11 bin 568 km2