Elektrik faturalarındaki artış tepki çekiyor. Aynı kullanım oranına rağmen iki kat gelen faturalara tepki gösteren esnaf bir saat mum yakarak karartma eylemi yaparken bazıları da faturaları camlara asıyor.

M.S. 2022: Mum ışığında yaşam

Berkay SAĞOL

Elektrikte kademeli tarife yurttaşları da esnafı da zorluyor. Her ne kadar daha önce açıklanan 150 kilowattsaatlik baraj, yoğun itirazlar sonrası 210 kilowattsaate çıkarılsa da esnaf bu konuda kendileri için özel bir adım atılması gerektiğini belirtiyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ocak ayı ile birlikte elektriğe ve doğalgaza gelen büyük zamların beraberinde iflasları da getirdiğini belirtti. Yılın ilk ayında en az 10 bin 147 esnafın iflas ettiğini söyleyen Ağbaba, ocak ayında sadece İzmir’de 680 esnafın iflas ettiğine dikkat çekti.


Esnaf ise gelen fahiş elektrik faturalarını camlarına asarak protesto ediyor. Barlar, restoranlar akşam saat 21.00-22.00 arasında 1 saatlik karartma uygulamasıyla, mum yakarak zamlara karşı eylem yapıyor.

Uşak’ta içkili restoran işletmecisi olan Feridun Metin, restoranına iki katı fatura geldiğini söyledi. Metin, “Ocak ayında gelen elektrik faturası 4 bin 52 TL’ydi. Aynı kilowatt kullanmamıza rağmen bu ay gelen fatura iki katına çıktı. Bu ay 8 bin 181 TL fatura ödeyeceğiz. Bir de bu kışın gelen bir fatura. Yani dolaplarımızın çoğu ekonomi modunda çalışıyor. Yaz aylarında elektriğe en az 13-14 bin TL ödememiz gerekecek. Faturaları istesek bile ödeyemeyecek duruma geleceğiz. Tüm ülke genelinde bir tepki olarak faturaların ödenmemesini sağlamamız gerekiyor” dedi.

KİRANIN YARISI KADAR ELEKTRİK FATURASI

Alsancak’ta içkili restoran işletmecisi olan Ramazan İçen, “3 bin TL gelen elektrik faturam bu ay 6 bin 500 TL geldi” dedi ve ekledi: “Benim kiram 13 bin TL. Kiramın yarısı kadar elektrik faturası geldi. Ürünlere zam yapamıyoruz zaten alım gücü düştü. Biraz daha zam yapsam gelen müşteriler de artık gelemez duruma düşecek. Zamlar geri alanına kadar her akşam 1 saat karartma eylemi yapacağız. Mumla aydınlanacağız. Bizi bu duruma düşürenler utansın.”
İzmir’in Konak ilçesinde lokanta işleten Akın Erdöl, “Yeni yıldan önce en fazla 1200 TL gelen elektrik faturam, şu anda 2 bin 500 TL geldi. 3 çeşit yemeği 20 TL’ye satıyordum ve her şeye zam geldiği için şu anda bu fiyatı 30 TL’ye çıkarmak zorunda kaldım. Her şeye zam gelmeye devam ediyor ama benden yemek yiyen kişiler genellikle bu bölgede çalışan işçiler. O yüzden daha fazla fiyat artıramam” diye konuştu.