Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki sanat kurumlarında çalışan emekçiler, maaşlardaki erimenin dışında kadro sorunu ve enstrüman eksikliği gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya. Kültür Sanat Sen'den Ahmet Rıza Evci, "Umarım bu sene yeni yapılacak Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinde aksaklıkların giderilmesine yönelik çalışmalar düşünülmüştür. Yoksa durum içinden çıkılmaz bir hale evrilecek" uyarısında bulunuyor.

Maaşlardaki erime, enstrüman eksikliği, kadro sıkıntısı: Bakanlık bünyesindeki sanat kurumları sorun yumağı halinde
Fotoğraf: DepoPhotos

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bulunan sanat kurumlarında sorunlar gitgide artıyor. Sanat emekçileri, maaşlardaki erimeden enstrüman eksikliğine kadar bir dizi sorunla boğuşuyor.

Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat Sen) Genel Hukuk ve Toplu İş Sözleşmesi Sekreteri Ahmet Rıza Evci, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren kurumlardaki sanat emekçilerinin sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

"MAAŞLARDAKİ ERİME KORKUTUCU SEVİYEDE"

Bakanlık bünyesindeki sanat kurumlarının gün geçtikçe kötüye gittiğini belirten Evci, "Kurumlarımızdaki sanat emekçilerinin maaşlarında erime korkutucu seviyelere ulaştı. Sanat teknik birimlerindeki uzman memur olarak çalışan sanat emekçilerimiz ise kanunlarında belirtilen ödemeleri bile tam alamamaktadır" ifadelerini kullandı.

KADRO SORUNU

"Maaşların yanında kurumlardaki kadro açıklarının sıkıntılı kadro unvanlarıyla giderilmeye çalışılması problemleri daha da çekilmez hale getiriyor" diyen Evcil, şöyle devam etti: "Genç sanatçılarımızın hak ettikleri unvan ve kadroyla işe başlamaları mucizevi bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Kurumlarımızdaki sanatçı istihdamı artık çoğunlukla 4/B’li ya da farklı kadrolarla giderilmektedir. Bunun yanında sahnelerimizde sanatını icra edenlerin arasında büro personeli ya da bilgisayar işletmeni unvanlı sanatçılarımızı da görmek mümkün. Bu kadrolarla sanatçılarımızın hepsi aynı sahnede görev yapıyor ancak ödemeleri de iş güvenceleri de farklı tanımlanıyor."

Ahmet Rıza EvciAhmet Rıza Evci

ORKESTRALARDA ENSTRÜMAN EKSİKLİĞİ

Evcil, üyelerinden orkestralarda enstrüman eksikliğinin had safhaya ulaştığını öğrendiklerini belirterek, "Artık Orkestralarda birbirlerine ödünç enstrüman vererek görevlerini gerçekleştirdikleri bir dönem yaşıyoruz" dedi.

Evcil, açıklamasında şunları ifade etti: "Şu unutulmamalı; kültür ve sanata yapılan yatırımlar toplumun aydınlanmasının önünü açar. Sanatçı toplumun önündeki örnektir. Sanat, içinde geliştiği topluma uygarlığa gidilen yolun ışığını gösterir. Bu sene yeni yapılacak Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinde umarım bu aksaklıkların giderilmesine yönelik çalışmalar düşünülmüştür. Yoksa korkarım ki durum daha da içinden çıkılmaz bir hale evrilecek. Unutmayın; sanat, karanlığı aydınlatır."