Maaşların asgari ücret kadar tutarından vergi alınmayacak

EKONOMİ SERVİSİ

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen, ücret ve maaşların asgari ücret tutarından gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Buna göre, hizmet erbabı, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve işsizlik sigortası primleri düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretlerin istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde, verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarı ve oranları istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenecek.

Ödenecek vergi tutarı bu suretle bulunan vergi tutarının içinde, istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanacak. İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi, ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamayacak. Birden fazla işverenden ücret alanlar için bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanacak.

Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 85'i gelir vergisinden istisna edildiği için uygulama alanı kalmayan "Asgari Geçim İndirimi" düzenlemesi yürürlükten kalkacak.

Hizmet erbabına ödenen ücretlerin aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısmı üzerinden damga vergisi alınmayacak.

BOTAŞ'ın vergi borcu silindi

4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununa eklenen Geçici 6. Madde ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin konut tüketicileri için düşük fiyatla sattığı gazdan kaynaklanan görev zararı Hazine’den karşılanacak.

Buna göre BOTAŞ’ın 25 Aralık 2021 tarihi itibarıyla Ticaret Bakanlığı tahsil dairelerine olan her türlü vergi, fon ve paylar (gümrük vergileri) ile idari para cezaları, bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizi borçları ve ödenmemiş taksitleri dahil yapılandırılmış borçlarının tamamı silinecek.

Bu kapsamda BOTAŞ’ın mahsuba konu olacak borçlarına Kanuna eklenen maddenin yayımlandığı tarihten sonra fer’i alacak da hesaplanmayacak.