BBC Türkçe, OECD ülkeleri içinde dolaylı vergilerde zirveye yakın olan Türkiye’de, maaşlı bir çalışanın bir gün boyunca her adımda ödediği vergiyi hesapladı.

Maaşlı bir çalışan bir günde ne kadar vergi veriyor?

Türkiye, OECD (İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı) ülkeleri içinde en çok vergi toplayan ülkelerden değil ama dolaylı vergilerde zirveye yakın.

BBC Türkçe, İstanbul'da yaşayan maaşlı bir çalışanın, bir gün boyunca her adımında ödediği vergileri hesapladı. Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi, Türkiye'nin toplam vergi gelirlerinin yarısından fazlasını oluşturuyor.

Maaşlı çalışanlar, maaşlarından kesilen vergilerle, şirket sahiplerinden çok daha büyük bir vergi yükünü omuzlarında taşıyor. 2020 yılında tahsil edilen 158,8 milyar liralık gelir vergisinin yaklaşık 85 milyarı maaşlı çalışanlardan toplandı.

Araçlardan, alkol ve sigaradan alınan vergilerde son yıllarda yapılan zamlarla, bu kalemleri tüketen mükellefler neredeyse "gizli vergi rekortmenleri" haline geldi. 2020'de alkol ve tütün ürünleri için ödenen toplam vergi, 78.2 milyar TL'si ÖTV, 14 milyar TL'si ÖTV'nin KDV'si olmak üzere 92,2 milyar TL oldu.

Bir Türkiye vatandaşı, her gün 10 ila 20 farklı kalem vergi ödüyor.

***Düzeltme: 00:26'da elektrikteki yüzde 20 KDV oranı değil, toplam vergi oranıdır.