Eve iyice yerleştik. Bir de, +65 olduğumuz için, yasak üstüne yasak yemiş durumdayız. Olsun, çevirmen olarak biz bu eve kapanmalara alışkınız. Ama her gün işe gitmemenin kendince bir cazibesi var. En kötüsü, konserler ile sinema salonlarında film izlemenin yokluğuna alışmak. Bu yeni dünyada ben kendimi iyice MUBİ ile Netflix’e verdim. Bir de, esas olarak Titus Welliver’in hayat verdiği sert polisimizi “Bosch”da izlemek için Amazon Prime’a.

Konserleri de başta Mezzo ve Marquee olmak üzere, çeşitli yerlerden izliyoruz. Ama bu sefer konser desteği beklenmedik bir yerden geldi. MUBİ, bir müzik belgeseli ile benzersiz Nils Frahm’ı huzurumuza getirmiş: “Tripping with Nils Frahm”. Gerçekten şahaneydi, bize hemen Zorlu PSM’deki nefis bir sonbahar festivalini hatırlatması da cabası: Neue! Step. Sonbahar başında açık ufuklu bir müzik festivaliydi. Kendi payıma tanımadığım ya da sahnede görmediğim sanatçılar tanımış, pek mutlu olmuştum.

Ama biz zaten o sıralar Zorlu’dan böyle hediyeler almaya alışmıştık. Daha önce hiç ‘live’ dinlemediğimiz cazcılarla karşılaşmaya da… Klasik müzik konserlerine az da olsa gittim. Tiyatro ile müzikaller ise enderdir. Benim için yazma açısından öncelikli olanları tercih ettim. Hiç işim olmaması gereken etkinliklere de gidip şaşkın bakışlar arasında izlediğim olmuştur ama…

DJ adıyla MAbbas, Zorlu PSM Genel Müdürü olarak Murat Abbas’ı daha önce Pozitif ve Babylon’dan tanıyordum. Ama asıl tanışıklık, Zorlu’dandır. Biraz da NTV Radyo programlarından… Özelde caz, genelde müzik seven biriydim. Bunları sevdiği gibi bizlere de sunabilen biriydi. Tanışıklığın bundan âlâsı can sağlığı… DJ olarak çaldıklarını da severdim.

Derken biz tam “Acaba yeni sezonda yasakların nasıl üstesinden gelecekler?” diye düşünürken Murat Abbas, 20 Kasım’da Facebook’tan bir açıklamada bulundu:

“En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Bugün Zorlu PSM’deki son günüm. Sayfalarca da yazabilirim ama çok kısa tutacağım. Altı seneyi biraz aşan bir süredir büyük emek verdiğim bir yerden ayrılma kararını alabilmek hiç mi hiç kolay olmadı. ‘Neden peki?’ sorusuna verilebilecek en kısa cevap belki de ‘hayat böyle, geliriz ve gideriz’ olurdu muhtemelen. Hemen hiçbir şeyden yılmayan, yorulmayan birisi olsam da son bir senedir sağlam kalabilmek için gereğinden çok fazla enerji tükettim. Şimdi bir süre dinlenme, yeniden enerji biriktirme, kendime ve aileme vakit ayırma zamanı. Sonrasında yeniden sahalara döneceğim elbette. Çok daha büyük bir enerji ve tutkuyla hem de…”

Sahalardan uzak kalamayacağı doğru. Meğer Nil Frahm filmini o da izlemiş “...@mubiturkiye‘de Ocak 2018’de Berlin’de verdiği konseri seyrettik. Olağanüstü bir kayıt. Tüyler diken diken bir şekilde gerçek bir dâhiyi bir kez de evimizde ağırlamış olduk. Mubi’ye koca bir alkış ve tebrikler. Ne yapın edin ‘Tripping with Nils Frahm’ı seyredin. Bu akşam ister istemez 19 Eylül 2019’a, Zorlu PSM’deki Nils Frahm konserine ışınlandım. Neue! Step festivalimizin headliner’ıydı sanatçımız. Konser sonrası Touche’de doğum gününü kutlamıştık. Çok mutluydu(k). “İki sene sonra yine buluşacağız burada” dediğinde ayağımız yerden kesilmişti.”

Abbas’a sahalara dönene kadar herhalde özlediği bir istirahat, sahalara yeniden dönünce de, son altı yıldaki gibi bir başarı dileriz. Zorlu PSM’ye de zor şartlar altında geçeceğini düşündüğümüz bu sezonda kolaylık ve başarı… Umarız iki ayrı kıtada olduğumuz halde (ev Erenköy’de) burayı gene kapı komşu yaparız. Yeni programı da heyecanla bekliyoruz…