Macaristan'da koronavirüs salgını nedeniyle hazırlanan acil durum yasası muhalefetin tepkisine neden oldu. Yasaya göre 10 yıldır iktidarda olan Viktor Orban, ülkeyi kararnamelerle yönetecek, bazı kanunların uygulanmasını askıya alabilecek. Yasanın süresi ise sınırsız

Macaristan'da acil durum yasası kabul edildi: Orban'a sınırsız, süresiz, tam yetki!

Macaristan'da, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı tedbir amacıyla hazırlanan acil durum yasa tasarısı parlamentoda kabul edildi.

Adalet Bakanı Judit Varga tarafından hazırlanan ve 199 sandalyeli Ulusal Meclise sunulan yasa tasarısı, 53 ''hayır'' oyuna karşı 137 ''evet'' oyuyla kabul edildi.

Kabul edilen yasaya göre, hükümet ''acil durum'' süresince kanun hükmünde kararname çıkarabilecek, bazı kanunların uygulanmasını askıya alabilecek ve asılsız haber yayanlar 1 ile 5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilecek.

Yasaya göre, hükümet gerekli gördüğü uygulamaları parlamentonun onayı gerekmeden, kararname çıkarak yürürlüğe koyabileceği gibi, eğer engel olarak görürse yürürlükte olan bazı yasaları da iptal edebilecek ve olağanüstü uygulamaları hükümet kararnamesiyle acil olarak gündeme alabilecek.

OHAL, parlamento kararına göre hükümete "süresi belirlenmemiş bir zaman dilimi boyunca" bu hakkı tanıyor. Kararın resmi metninde bu zaman dilimi "salgın tehlikesi geçinceye kadar" şeklinde ifade ediliyor.

MUHALEFET TEPKİLİ

Muhalefet partileri tasarıya, hükümete ''Sınırsız süre boyunca her şeyi yapabilme gücü'' verdiği gerekçesiyle destek vermedi.

Muhalefet partileri, yasada süre sınırı olmamasını endişe verici buluyor. Yasanın ayrıca ülkedeki bağımsız gazetecilerin cezaevine konulmasını kolaylaştıracak maddelerinin bulunması tepki gösteriyor.

"YASANIN İŞLEVİ ORBAN'IN İKTİDARINI GÜÇLENDİRMEK"

Muhalefet, yasanın işlevinin aslında Viktor Orban'ın iktidarını parlamentoya rağmen güçlendirmek olduğunu, yasanın pratikte parlamentonun işlevinin feshi anlamına geleceğini vurguluyor.

Öte yandan Ulusalararası Af Örgütü'nin Macaristan Direktörü David Vig ise, "Bu yasa süresiz ve kontrolsüz bir olağanüstü hal yaratıyor ve Viktor Orban hükümetine insan haklarını kısıtlamak için açık verecek" ifadelerini kullandı.

Resmi verilere göre, bugüne kadar ülkede 447 koronavirüs vakası görüldü ve bunlardan 15'i hayatını kaybetti.

Kaynak: AA, Habertürk, BBC Türkçe