Macaristan eşcinsellerin evlat edinmesini engelleyen yasayı onayladı

DİDEM MERCAN

Macaristan Parlamentosu bugün evli olmayan çiftlerin evlat edinmesini zorlaştıran ve eşcinsellerin haklarını daha da kısıtlayan yasa tasarısını onayladı.

Macaristan Parlamentosu, evli olmayan çiftlerin evlat edinmesini zorlaştıran yasa tasarısının yanı sıra ‘çocukların cinsiyetinin öz kimliğini korumayı’ amaçladığını iddia ederek "annenin kadın, babanın erkek olduğunu" belirten Anayasa değişikliğini de onayladı.

Buna göre önerilen değişiklik ile yalnızca ailenin erkek ve kadından oluştuğu birlikteliklerde evlat edinmeye izin verilecek.

Af Örgütü Macaristan Direktörü David Vig, evli olmayan çiftlerin evlat edinme hakkını ortadan kaldıracak ve LGBTQ kişilerin haklarını daha da kısıtlayacak değişikliklerle ilgili olarak oylama öncesinde yaptığı açıklamada, ‘bu ayrımcı, homofobik ve transfobik yeni yasaları aceleye getirme girişimi, Macar yetkililer tarafından LGBTQ kişilere devam eden saldırının bir parçasıdır’ dedi ve ekledi:

“Mayıs ayında trans bireyler için yasal cinsiyet tanınmasını yasaklayan yasa tasarısını aceleye getiren hükümet, LGBTQ haklarını daha da kısıtlayacak yasal değişiklikleri kabul etmeyi planlıyor. Macaristandaki trans bireyler, değişiklikle birlikte daha da damgalanıyor olacak’’.

Macaristan milletvekillerinin bu hükümleri reddetmesi gerektiğini savunan Vig, ‘’Macaristan halkı sevginin gücünün, güç sevgisinden daha ilerde olduğunu göstermek için bir araya gelmelidir. Nefrete ve dışlanmaya izin vermeyeceğimizi göstermenin zamanıdır" dedi.

TEPKİLER GECİKMEDİ

Macar Parlamentosu’nun, evli olmayan çiftleri evlat edinme hakkından yoksun bırakan yasayı ve LGBTQ kişilerin haklarını daha da kısıtlayan iki anayasa değişikliğini kabul etmesinin ardından tepkiler gecikmedi.

Kararı kınamak için biraraya gelen insan hakları kuruluşları açıklamalarda bulundu.

İlk tepkiler şöyle:

ILGA Savunuculuk Direktörü Katrin Hugendubel: “Bu yasalar, Macaristan'daki LGBTİ çocukların ve ebeveynlerin haklarını daha da kısıtlıyor. LGBTİ çocuklar, kimliklerini ifade etmelerini engelleyen bir ortamda büyümeye zorlanacaklar. Bu ayrımcı, homofobik ve transfobik yeni yasaları aceleye getirme girişimi, Macar yetkililer tarafından LGBTİ kişilere yönelik devam eden saldırının bir parçasıdır ".

Transseksüel Avrupa Direktörü Masen Davis: ‘Bu yılın başlarında Macaristan, Trans bireylerin isimlerini ve yasal olarak cinsiyet belirteçlerini değiştirmelerini imkansız hale getirdi.Bu düşmanca iklimde Macaristan’daki trans çocukların ve yetişkinlerin sağlığı ve güvenliği konusunda derinden endişeliyiz.AB Komisyon Başkanı Von der Leyen’i, LGBT ebeveynlerin haklarını, cinsiyet farklılığı olan çocukları silme girişimini ve TEU 7 amddesindeki yasal cinsiyet tanıma yasağını ele almaya çağıyoruz.

Af Örgütü Macaristan Direktörü David Vig: "Bu, Macaristan LGBTQ topluluğu ve insan hakları için karanlık bir gün. Koronavirüs pandemisi örtüsü altında hızla geçen bu ayrımcı, homofobik ve transfobik yeni yasalar, Macar yetkilileri tarafından LGBTQ kişilere yönelik en son saldırıdır’’.