Maceraya karışmaktan çekinmeyin

KEMAL ALBAYRAK

Altay Öktem çocuk kitabı yazar da okunmaz mı? Çalılar Diyarı, hayal dünyanızı harekete geçirecek, sizi büyüleyecek, kitaplarla bağınızı kuvvetlendirecek, sevgi, cesaret ve gizem dolu bir maceraya davet ediyor sizi... Altay Öktem çocuklara öğüt vermek yerine felsefi sorular sorarak onları düşünmeye zorlamayı tercih eden bir yazar. Çağıl’ın Berk’e sorduğu sorularla okuru düşünmeye zorluyor. Cevabı verilmeyen sorular sayesinde Berk’le birlikte okurun da düşünmesine, kendi cevaplarını bulmasına zemin hazırlanıyor. Daha ilk cümlede okur farklı bir kitapla karşılaştığını anlıyor: “Eğer bir insan yaşadığından kuşku duyuyorsa, hiç kimse onun gerçekten yaşadığını kanıtlayamaz” dedi Çağıl. Sonrasında alışık olduğumuz olayları, durumları basite almak yerine derin düşünmenin yollarını öğreniyoruz. Hayata farklı bakmayı öğrenebilir, değişik bir bakış geliştirebiliriz.

“Çağıl ya! Bana neden yapıyorsun bunu? Artık seninle arkadaş da olmak istemiyorum.”

“İsteğe bağlı bir şey değil ki bu Berk. İstesen de istemesen de biz arkadaşız. Benimle darılırsan, dargın arkadaş oluruz. Beni artık hiç sevmezsen, sevmediğin bir arkadaş olurum. Yani bu arkadaşlıktan kurtulamazsın!”

Kitabın en belirgin özelliklerinden biri de merak unsurunun hep diri tutulması. Olay örgüsü, tüm kitabı kuşatan bir sis perdesi gibi, ilk sayfadan son sayfaya dek okuru heyecan içinde bırakıyor, merak azalmıyor, okudukça daha çok artıyor, yayılıyor. Dili sade, anlatım akıcı; kitabın kahramanları okurun yaşıtı çocuklar olduğundan, okurun kahramanla özleşebilmesi, hatta örnek alabilmesi kolaylaşır.

Çalılar Diyarı’nda kitap sevgisi ve hayvan sevgisinin yanı sıra, büyüklerle iletişim de ele alınmış. Anneleri haklı çıkaran aile içi iletişimi güçlendirecek, zamanımızda sıkça yaşanan, kaygılanmamıza neden olan güvenlik sorununa ve kayıp çocuklara da değinen bir yapıt aynı zamanda Çalılar Diyarı: “Sana kaç kere söyledim” diye söze başladı annesi. “Okuldan çıkar çıkmaz doğru eve geleceksin. Meraktan ölüyorum, Berk. Biliyorsun, kasabamızda altı çocuk kayboldu. Nerede olduklarını, başlarına neler geldiğini kimse bilmiyor. Belki farkında değilsin ama ortalık kötü insanlarla dolu. Birinin sana zarar vermesinden korkuyorum.”

Çocukların annelerinin duygularını anlamasına yardımcı olacak, çocuklara duyarlılık katacak diyaloglar romanı oldukça zenginleştiriyor: “Okulda yok yazıldım bugün. Annem okula gitmediğimi görünce çok kızacak.” “Anneler her zaman çocuklarına kızar, dedi Kraliçe. Ama öfkeleri çabucak geçiverir.” Çocukların annelerine olan güvenleri gerektiğinde çocukları kurtaracak birer kahramana dönüşebileceklerine ve annelerden kaçılamayacağına da değinilmiş: “Annesi bir yolunu bulur, dereleri tepeleri aşar, en uzak diyarda bile bulurdu onu.” Hayvanlardan söz ederken adeta mitolojiye de değiniyor Altay Öktem. Karga, yaşayanlar açısından ölümü temsil ettiği için pek sevilmez. Ama ölüler diyarında da yaşamı temsil eder. Çalılar Diyarı’nın kendine has yapısı yeni bir evreni tanıma şansı verecek.

Dostla düşmanın birbirine karıştığı bir yolculuk sizi bekliyor Çalılar Diyarı’nda. Kime güveneceğinize iyi karar verin, gizemi çözmek için sabredin, sakın yaramazlık yapıp son sayfaya bakmayın, maceraya karışmaktan çekinmeyin. Altay Öktem’in yazdığı, Elif Deneç’in resimlediği Çalılar Diyarı, Sihriaâlem Geçitleri adlı serinin ilk kitabı olduğuna göre, devamı gelecek demektir, biraz sabredin…

Ayrıca, dikkat edin, kitabı kaptırmayın çocuklar. Anne babanızdan önce siz okuyun!