Burkina Faso'nun Fransa'yla 2018 yılında imzaladığı askeri anlaşmayı feshettiği ve Fransız birliklerinin ülkeyi terk etmesi için bir aylık süre tanıdığı bildirildi. Ülkede Fransız karşıtı eğilimler artan bir ivme kazanıyor.

Macron’a soğuk duş aldıran rest
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Şiddet, yoksulluk ve cihatçı saldırıların sarmalındaki Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’da halk Fransa’nın ülkedeki askerlerini çekmesini ve Fransa’nın Vagadugu Büyükelçisi Luc Hallade’ın ülkeden ayrılmasını istiyor. Fransız karşıtı eğilimler artan bir ivme kazanıyor. İstikrarsızlığın pençesinden kurtulamayan ülkede darbecilerin darbeyle indirildiği koltuğun sorumlusu olarak gösterilen Fransa hükümetine rest çekildi. 30 Eylül 2022'de yine bir darbe ile iktidara gelen Yüzbaşı İbrahim Traore hükümeti, ülkede konuşlu Fransız askeri birliklerinin ayrılmasını talep etti.

Burkina Faso'nun 18 Ocak'ta ülkedeki Fransız birliklerinin varlığına izin veren 2018 askeri anlaşmasını askıya aldığı belirtilirken, Fransa'ya Burkina Faso'dan askerlerini çekmesi için bir aylık süre tanındığı aktarıldı. Fransa’dan henüz karşı açıklama yapılmadı.

HALK SOKAĞA ÇIKTI

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da, Cuma günü halk sokağa çıkarak Fransa karşıtı sloganlar atmış ve Fransız ordusunun ülkeyi terk etmesini talep etmişti. Başkent Vagadugu’da konuşlu Fransız Sabre Görev Gücü’nde, 400 asker görev yapıyor.

Burkina Faso’da 30 Eylül 2022’de yaşanan askeri darbenin ardından devrik lider Paul-Henri Damiba’nın Fransa Büyükelçiliğine sığındığı iddiaları sokakları karıştırmıştı.

***

KİRLİ GÜÇ OYUNLARI

Siyasi olarak bağımsız ancak sosyo-ekonomik olarak kendilerini hâlâ özgür olarak hissedemeyen Mali, Senegal gibi birçok eski Fransız sömürgesi Fransa’nın kıtaya yönelik neokolonyal politikalarına giderek artan bir şekilde tepki gösteriyor. Uzmanlar Burkina Faso’da yaşananları son yıllarda Afrika’da tezahür eden Fransız-Rus rekabetinin bir sonucu olarak yorumlarken Fransa’nın Afrika’daki bu güç kaybına karşı Rusya Federasyonu kıtada giderek etkisini arttırmakta. Ülkede yaşanan darbeler silsilesinin de bir nedeni olan bu kirli güç oyunlarında halk ise açlık sefalet ve cihatçı saldırılarla mücadele ediyor.

ONURLU İNSANLARIN ÜLKESİ

Burkina Faso Burkina Mossilerin dili olan Mòoré dilinde ‘onurlu insanların yaşadığı anayurt’ anlamına gelir.