Macron’un yenilgisi, solun başarısı, aşırı sağın zaferiyle sonuçlanan Fransa’daki parlamento seçiminin ikinci turu tüm dengeleri sarstı. Macron salt çoğunluğu kaybederken sol ittifak NUPES, ana muhalefet oldu.

Macron’a tokat
Fotoğraf: Depo Photos

Dış Haberler

Fransa’da ulusal meclis seçimlerinin ikinci turunda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, meclis çoğunluğunu kaybetti. 24 Nisan’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda aldığı yüzde 58 oyla ikinci kez cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Macron için parlamento seçimleri ise ağır bir yenilgi oldu. Macron’un liderliğini yaptığı İlerleyen Cumhuriyet'in MoDem, Horizon ve diğer partilerin katılımıyla oluşturduğu “Ensemble!” (Birlikte) ittifakı yüzde 38,6 oyla ancak 246 milletvekili çıkarabildi. Bu da 577 sandalyeli Meclis'te salt çoğunluk olan 289 sayısının çok gerisinde. Seçime giren Çevresel Dönüşüm, Sağlık ve Deniz bakanları da seçilemedi.

SOLUN YÜKSELİŞİ

Sol ise güç toplayarak meclisteki parlamentodaki vekil sayısını iki katına çıkardı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 22 oy alarak az bir farkla Le Pen’in gerisinde kalan Jean-Luc Melenchon’un başını çektiği NUPES (Halkçı, Ekolojik ve Sosyal Yeni Birlik) hedefleri olan hükümet kurma çoğunluğuna erişemese de önceki dönem 55 olan vekil sayısını 131’e yükseltti. Yeni yasama döneminde NUPES ittifakı ana muhalefet konumunda olacak. Seçim sonuçlarını NUPES için başarı Macron için ağır yenilgi olarak değerlendiren Melenchon, güçlü bir muhalefet yapacaklarının mesajını verdi. Mélenchon, artık her türlü ihtimalin kendi ellerinde olduğunu dile getirdi. Mélenchon, iktidar partisini, Le Pen'in partisiyle kafa kafaya yarıştığı yerlerde sola destek vermeyi reddederek aşırı sağa hizmet etmekle suçladı.

macron-a-tokat-1031137-1.

LE PEN’İN ZAFERİ

Aşırı sağ rekor sayıda vekille meclise girdi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda yaklaşık yüzde 42 oy alan aşırı sağcı Matine Le Pen’in başını çektiği “Rassemblement National” (RN-Ulusal Buluşma) partisi bu kez meclisteki sandalye sayısını rekor düzeyde arttırdı. 8 olan vekil sayısını 89’a çıkardı. Sonuçları değerlendiren Le Pen, partisinin, Macron'u azınlık başkanı haline getirme hedefine ulaştığını savundu.

Muhafazakâr Cumhuriyetçiler Partisi de seçimlerde 64 sandalye kazandı. Böylece aşırı sağ ilk kez Cumhuriyetçiler’den daha fazla milletvekili çıkarmış oldu.

Seçimlerde dikkat çeken bir diğer önemli nokta ise seçimlere katılım oranını çok düşük olması. Seçmenlerin ancak yaklaşık yüzde 46’sı sandık başına gitti. Beşinci Cumhuriyet’te ilk kez seçimlere katılım oranı bu denli düşmüş oldu. 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 71’i seçimlerde sandığa gitmedi. 70 yaş ve üzerinde ise bu oran yalnızca yüzde 34.

Başbakan Elisabeth Borne, durumun emsalsiz olduğunu ve modern Fransa'nın hiç böyle bir Ulusal Meclis görmediğini söyledi. Seçim sonuçlarını "Macron'a tokat" manşetiyle veren Fransız medyası, Cumhurbaşkanının sol ile aşırı sağ arasında sıkıştığı, siyasal planda zayıfladığı ve ülkenin yönetilemez hale geldiği yorumunda bulunuyor.