Doğu Akdeniz krizinde aktörlerin hamleleri ve diyalog çağrıları paralel ilerliyor. Türkiye ile karşı karşıya gelen Macron, 6 Akdeniz ülkesini Korsika'da topluyor. NATO toplantısı ertelendi, Lefkoşa’ya giden Lavrov, ‘Desteğe hazırız' dedi.

Macron, Akdenizlileri Korsika’da topluyor

Dış Haberler Servisi

Doğu Akdeniz krizinde tansiyon yükselmeye devam ederken Fransa’ya bağlı Akdeniz’deki Korsika Adası Perşembe günü önemli bir zirveye ev sahipliği yapacak. Fransa, Portekiz, Yunanistan, Malta, Güney Kıbrıs, İspanya, İtalya’nın oluşturduğu Güney Avrupa Ülkeleri Birliği Forumu’nun düzenleneceği Korsika’da sıkı önlemler alınırken, zirvenin ana gündem maddesi Doğu Akdeniz krizi.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada söz konusu toplantıdaki ana gündem maddesinin "Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerde uzlaşının geliştirilmesi olabileceği" açıklandı.

Paris hükümeti, forumda öncelikle Akdeniz'de yaşanan sorunların ele alınacağını ve MED7 olarak bilinen ülkelerin "bölgede yeni bir işbirliği dinamiğinin teşviki için çalışacağını" duyurdu.

YOL HARİTASI BELİRLENECEK

Açıklamada, "Forumdaki görüşmeler Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimler bağlamında Avrupa Konseyi'nin Türkiye ile ilişkiler konusunda 24-25 Eylül tarihlerinde alacağı kararların belirlenmesi hususuna da yardımcı olacaktır" denildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilim hususunda Yunanistan Başbakanı Kriakos Miçotakis ile de özel bir görüşme yapacağı kaydedildi.

SAVAŞ UÇAKLI VE GEMİLİ DESTEK

Doğu Akdeniz'deki doğalgaz arama ve paylaşım kavgası büyürken Paris yönetimi Yunanistan'a destek vermek amacıyla Doğu Akdeniz'e savaş gemileri ve uçakları konuşlandırmış, bu durum Türkiye’nin tepkisine neden olmuştu.

NATO TOPLANTISI ERTELENDİ

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları dün NATO Karargahı'nda Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasında yapılması planlanan toplantının yarına ertelendiğini açıklandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görüşmesi sonrası planlanan toplantılar NATO Askeri Komite Başkanlığı tarafından 10 Eylül'e ertelendi.

YA DİYALOG YA YAPTIRIM

Atina'da bir araya gelen Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Malta Dışişleri Bakanı Evarist Bartolo'nun görüşmesinde de ağırlıklı olarak Libya ve Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilim ele alındı. Dendias, Ankara'ya yaptığı çağrıda 'ya diyalog ya da yaptırım' dedi.

Dendias, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye karşı tek sesli olarak hareket etmesi gerektiğini kaydetti. Yunan Haber Ajansı AMNA'nın aktardığına göre Dendias, "Türkiye, komşularını savaş ile tehdit eden ve BM anlaşmalarını ihlal eden ve her yerde savaş cephesi oluşturan tek ülke" dedi.

Malta Dışişleri Bakanı Bartolo ise Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilime uluslararası hukuk çerçevesinde diplomatik bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladı. Libya konusuna da değinen Bartolo, "Libya önümüzdeki tipik bir örnek olarak duruyor. Muammer Kaddafi yıllar önce düştüğünde, bir tane başkan gitmiş oldu ama yerine iki başkan yani Erdoğan ve Putin geldi. Libya'da yaşananların asıl amacı bu değildi" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Lefkoşa'da Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'le bir araya geldi. Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri yakından izlediklerini belirten Lavrov, "Karşılıklı kabul edilebilir çözümlere yönelik gerçek bir diyalog için her türlü desteği sağlamaya hazırız" dedi. Bölgede endişe yaratan başka meseleler olduğuna işaret eden Lavrov, 'ABD gibi barışçıl çözümler yerine çatışmaya katkıda bulunmaya çalışan dış oyuncular'ın olduğunu dile getirdi.