Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un  AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kendi el yazısıyla mektup gönderdiğini ve Türkiye - Fransa ilişkilerini geliştirmek istediğini söyledi.

Çavuşoğlu: Macron Erdoğan'ın mektubuna cevap verdi, 'Değerli Tayyip' diye başlıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilişkileri geliştirmek istediğini anlatan el yazısı bir mektup gönderdiğini açıkladı. Çavuşoğlu, mektubun 'Değerli Tayyip' diye başladığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dış politika gündeminde yer alan konulara ilişkin olarak Sabah gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu'nun sorularını yanıtladı.

Türkiye - Fransa ilişkilerinde yaşanan yeni gelişmeleri aktaran Çavuşoğlu, ilk olarak "Fransa ile ilişkilerimiz, Peygamber efendimize ve Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar, devlet binalarında afişlerin asılması ve bunların, ifade özgürlüğü gibi nitelendirmesinden sonra gerildi. Biz de cevaplarımızı verdik. Kendi milli eğitim bakanlarıyla ilgili bir iki karikatür olunca onları hemen yasakladılar. Ama bizim kutsalımıza gelince 'ifade özgürlüğü' diyorlar" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın Macron'a bir 'geçmiş olsun' mektubu gönderdiğini ve yeni yılını tebrik ettiğini bildiren Çavusoğlu, şöyle devam etti:

"İki gün önce de Macron'un mektubunu aldık, gayet olumlu. İlişkileri geliştirme isteği, Türkiye'ye atfettikleri önemin yanı sıra Avrupa için Cumhurbaşkanımızla görüşmeyi de arzu ettiğini vurgulayan, güzel, pozitif, hatta hitabı Türkçe bir mektup aldık. (Mektup, el yazısı ile 'Değerli Tayyip' diye başlıyor) Cumhurbaşkanımız da 'memnuniyetle görüşürüz' dedi."

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"En son Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian ile yaptığımız görüşmede 'Bir yol haritası üzerinde çalışalım' diye mutabık kaldık. Sonra Cumhurbaşkanımız, Sn. Macron'a bir 'geçmiş olsun' mektubu gönderdi ve yeni yılını tebrik etti. Ve arkasından Fransızlar '4 alanda istişarelere başlayalım' diye bize geri döndüler, biz de 'Tamam' dedik. İki gün önce de Macron'un mektubunu aldık, gayet olumlu. İlişkileri geliştirme isteği, Türkiye'ye atfettikleri önemin yanı sıra Avrupa için Cumhurbaşkanımızla görüşmeyi de arzu ettiğini vurgulayan, güzel, pozitif, hatta hitabı Türkçe bir mektup aldık. (Mektup, el yazısı ile 'Değerli Tayyip' diye başlıyor) Cumhurbaşkanımız da 'memnuniyetle görüşürüz' dedi. Önce video konferans ve telefon görüşmesinden bahsediliyor."