Avrupa'nın Geleceği Konferansı'na katılan ve burada bir konuşma yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB üyeliği prosedürüne paralel olarak Ukrayna’nın dahil edildiği bir ‘Avrupa siyasi topluluğu’ oluşturulması gerektiğini savundu.

Macron, Ukrayna’yı Batı kampına almanın ‘formülünü’ buldu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın Geleceği Konferansı’nda Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği hakkında açıklamalarda bulundu.

AB üyeliği prosedürüne paralel olarak Kiev'in içinde yer aldığı bir ‘Avrupa siyasi topluluğu’ oluşturulması önerisini ortaya atan Macron, Ukrayna’nın yanı sıra Moldova ve Gürcistan gibi AB’ye katılmak isteyen ülkelere “Avrupa'nın kalbinde bir yer verilmesi” amacıyla bunu dillendirdiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı, “Bu yeni Avrupa örgütü, temel değerlerimize bağlı kalan demokratik Avrupa uluslarının siyasi ve güvenlik işbirliği için yeni bir alan bulmasına izin verecektir” ifadelerini kullandı.

Macron, adaylık statüsü verilse bile Ukrayna’nın AB’ye girmesinin on yıllar alacağını da sözlerine ekledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile olan görüşmesi öncesinde Macron’un yaptığı bu açıklama, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in, komisyonun Ukrayna'nın adaylık sürecine ilişkin görüşünü Haziran ayında sunacağını belirtmesinin ardından geldi.