Mersin Erdemli’de bölge halkının tarım yaptığı ve ayrıca kutsal saydığı Ziyarat Tepesi’ndeki maden ocağına tepkiler sürüyor. İtirazlara rağmen faaliyetini sürdüğünü belirten yöre halkı “Bağ bahçemiz kalmadı” diyor.

Maddi manevi maden yıkımı
Fotoğraf: BirGün

Abidin YAĞMUR

Mersin’in Erdemli ilçesinin önemli tarım alanlarından biri olan Sorgun yaylasında hem köy yerleşimini hem bahçecilik faaliyetlerini etkileyecek mermer ocağı projesi yöre halkını tedirgin ediyor. Köye hakim bir noktada bulunan ve yöre halkının kutsal saydığı Ziyarat Kayası’nda mermer ocağı açma girişimlerine başlayan şirketin ÇED gerekli değildir kararı alarak faaliyete başladığı öğrenildi. Şikâyetler üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü şirketin dosyasını yeniden incelemeye aldı ancak şirket hız kesmeden çalışmaya devam ediyor.

HABER VERİLMEDİ

Bölge halkının aktardığına göre, özel bir şirketin Ziyarat Kayasında mermer ocağı yapmak istemesinden yöre halkı ancak iş makineleri gelip kayayı parçalayınca haberdar olmuş.

Öncesinde kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini belirten yurttaşlar, çalışmalar başlayınca valiliğe, çevre ve şehircilik müdürlüğüne başvurmuş. Bu başvurulara verilen yanıtta, şirketin, mermer ocağı işletmesi için ÇED gerekli değildir görüşü aldığı bildirilmiş. Ancak projeyi istemeyen bölge halkı, dilekçelerle, sözlü başvurularla milletvekillerine, valiliğe ve çevre müdürlüğüne başvurusunu sürdürmüş.

Mersin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü de bu başvurular üzerine 19 Temmuz 2022’de ilgili bir kurumlara yazı göndererek mermer ocağı projesiyle ilgili dosyanın yeniden incelenmesini istemiş.

ÇALIŞMA HIZLANDI

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yazısına karşın şirket mermer ocağı çalışmalarına devam ediyor. Yöre sakinleri, her gün kırma makinesi sesi duyduklarını, şantiyede çalışmanın daha da hızlandığını ifade etti.

YAĞMA YAPILIYOR

Sorgun köyüne giderek mermer ocağı alanında incelemelerde bulunan Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Abdurrahman Yıldız, “Sorgun yaylası Torosların inci köşelerinden birisi. Ülkemizde maalesef madencilik faaliyetleri bir yağmaya dönüşmüş durumda. Bu yağma Sorgun yaylasına da uzanmış. Bu bölgede yer üstündeki zenginliklerin değeri yeraltındaki zenginliklerin değerinden fazla” dedi.

BAHÇELERDE MEYVE YOK

Sorgun köyü sakinlerinden Nebi Bulut da yatır ve ziyaret olarak kutsal saydıkları kayalığın Müze Müdürlüğü’nce mutlaka incelenip kayıt altına alınmasını istedi. Bulut, “Bu çalışılan yerde bir kamyon mermer çıkma şansı yok. Bu sadece doğayı yok etmektir. İnsan gitti mi bir iki kişi doğar. Doğa giderse ne doğar? Daha önce de mermer ocağı açtılar, bir şey çıkmadı. Şimdi de burayı açıyorlar. Bağ bahçemiz kalmadı. 200 senelik katran ağaçları kuruyor. Bazı sebze bahçelerinden hiç sebze alınamadı” ifadelerini kullandı.