Maden atıkları Akdeniz’e aktı

HABER MERKEZİ

Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Musalı Mahallesi’nde 2013 yıllında kurulan Krom Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi’ne ait atıklar, toplandığı havuzda yaşanan çökmeyle çevreye yayıldı. İlçenin Musalı-Darısekisi Şahinpınarı mevkiindeki Deliçay üzerinde kurulu MMK Madenciliğe ait krom atık arıtma ve depolama havuzu, etkili olan yağışlar sonrası çökerken, zehirli atıklar Deliçay Deresi’ne karıştı. Parmakkurdu ve Şahinpınarı mahallelerinin arasından bulunan taliye yoldan Musalı Mahallesi’nin yolu taşlarla kapatıldı. Ancak çökme nedeniyle kapatılan yol halen açılmadı. Tedbirlerin yetersizliği, felaketin büyümesini sağlıyor.


Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Krom Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi Kapasite Artışı ve Atık Depolama Alanı’nıın ÇED raporu 2013’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından kabul edildi. Ardından faaliyete geçen ve Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirmesinden sorumlu Soma Holding bünyesindeki Minsan Madencilik A.Ş. tarafından işletilen tesis daha sonra MMK Madenciliğe devredildi. Ancak işten çıkardığı işçilerin mahkeme tarafından belirlenen tazminatlarını vermemek için şirketin, kağıt üzerinde isim değişikliğine gittiği iddia edildi.

Maden ocağındaki isim değişikliğine dikkati çeken mahalle muhtarı Ferhat Turan, “Arıtma havuzları önceden aşağıdaydı. Yeterli gelmedi galiba, yukarıya aldılar. Haftada iki ya da üç gün buradan geçiyorum. Kenarda gördüğüm su önceden yoktu. 20 gün önce buradan akmaya başladı. Büyük ihtimalle havuzda bir kaçak vardı ve bu kaçaktan dolayı da bu malzeme aktı. Malzeme Deliçay’ın önünü kapattı. İhmal olup olmadığını bilemem, konunun uzmanı değilim. Burada büyük bir doğa katliamı oldu diyebilirim. Bu da göz göre geldi” dedi.

Yolun geçtiğimiz bahar aylarında asfaltlandığını belirten Turan, “Diğer yoldan Musalı’ya gitmek için 24 kilometre gitmek zorunda kalıyorduk, bu yolla 7 kilometre oldu. Ama şimdi yolumuz kapalı. Yolumuzun açılmasını istiyoruz” diye belirtti.

‘Faciaya birileri imkân sağladı’

HDP Mersin Milletvekilli Rıdvan Turan da, yaşanılanları doğa katliamı olarak nitelendirerek, bölgenin incelenmesi için Meclis’te araştırma komisyonunun kurulmasını talep edeceğini belirtti. Turan, yaşanan facianın takipçisi olacaklarını, doğa ve çevreye karşı yapılanlar karşısında sessiz kalmayacaklarını söyledi.