Uzmanların, “ihmal ve kar hırsı” nedeniyle meydana geldiğine yönelik rapor hazırladığı Siirt maden kazası, MEB’in afet eğitimi için EBA’ya yüklediği videoda “Doğa kaynaklı afet” olarak anlatılıyor

Maden faciası ‘doğal afet’ oldu

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

EBA'nın tartışmalı içeriklerine bir yenisi daha eklendi. MEB’in, “Okul Tabanlı Afet Eğitimi Kursu” için hazırladığı, “Bölgesel Riskler” başlıklı videoda, Siirt’te 2016 yılında heyelan sonucu meydana gelen maden faciasından, “Ülkemizde karşılaştığımız bazı doğa kaynaklı afetlere örnek gösterebiliriz” diye söz edildi.

Siirt’in Şirvan ilçesinde 17 Kasım 2016’da meydana gelen ve 16 madencinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan maden faciası EBA içeriklerinde, “Doğal afet” olarak nitelendiriliyor. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın, “Kısıtlayıcı raporlara karşın işletmenin genişletilmesi facia getirdi” şeklinde rapor hazırladığı kaza öğrencilere, “Doğa kaynaklı afet” olarak anlatıldı.

Toprak altında kalan 16 maden işçisinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan kazanın yaşandığı Şirvan bakır madeni, 2004 yılında özelleştirildi. Ciner Grubu bünyesinde faaliyet yürüten Park Elektrik Üretim Madencilik isimli şirkete devredilen ve 800’ün üzerinde işçi çalıştırılan madende faaliyetler dört ayrı taşeron firma eliyle yürütülüyordu.

KAZA GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ

Şirvan bakır madeni sahasında 17 Kasım 2016’da acı bir olay yaşandı. Sahada akşam saatlerinde meydana gelen heyelan nedeniyle yamaçtan kopan binlerce ton toprak ve kaya parçası, maden sahasına aktı. Yaşananların ardından göçük altında kalan 16 maden işçisi yaşamını yitirdi. Bölgede incelemelerde bulunan uzmanlar, yaşananların kaza değil, ihmalden kaynaklanan bir olay olduğunu belirledi. Olay yerinde gözlemlerde bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası heyeti de facianın, işletmenin genişlemesi nedeniyle yaşandığı yönünde bir rapor hazırladı. Raporda, kaymadan önce meydana gelen çatlakların felaketin habercisi olduğu ancak çatlakların kil ile doldurularak önemsenmediği savunuldu. Heyelanın yaşandığı maden sahasına ilişkin 2010 yılında hazırlanan bir raporun, maden ocağının çevreye ve köylülere zarar verdiğini içerdiği açığa çıktı.

MEB’E GÖRE DOĞA KAYNAKLI

Öğrencilerin yüz yüze eğitime verilen arada aktif kullandığı EBA’da, uzmanların göz göre göre yaşandığını söylediği maden faciasının doğal afet kaynaklı yaşandığı iddia edildi. MEB’in afet eğitimi için hazırladığı ve EBA’ya yüklediği videoda maden sahasında meydana gelen heyelanın fotoğrafına yer verilerek altına, “Ülkemizde karşılaştığımız bazı doğa kaynaklı afetlere örnek olarak gösterebiliriz” yazıldı.