Aydın Çine'de bulunan Madra Dağı maden ocaklarıyla talan ediliyor. Kuvars madenciliği yapan Eysim şirketi Topçam köyünde bir yurttaşın evine 60 metre uzaklıkta hiçbir uyarı yapmadan patlama yaptı.

Maden için uyarısız patlatma

BİRGÜN EGE

Aydın Çine’ye bağlı Topçam Köyü'nde kuvars madenciliği yapan Eysim şirketi, Ali-Cennet Coşkun ailesinin evine 60 metre uzaklıkta patlatma yaptı. Aile, uyarı sireni çalınmadığı ve kendilerine haber edilmediğini aktardı. Patlatma sonrası ortalık toz duman olurken hayvanların olduğu ağırın üzerine taşlar yağdığı belirtildi. Patlama sonrası bir büyükbaş hayvanın da yaralandığı aktarıldı.

Şirket bölgede yaklaşık 6 yıldır patlatmalı madencilik yapıyor. Mart ayında şirketin patlayıcı madde satın alma ve kullanma izinleri geçici olarak geri alındı. Aydın Yatırım İzleme Koordinasyon Kurulu tarafından verilen kararda, “Maden sahasında yapılan patlatmalar ile ilgili olarak yapılan şikayet üzerine tereddüt hasıl olmuş ve uzman bilirkişi raporları sonuçlanıncaya kadar Valilik makamının olur ile şirket adına düzenlenen Patlayıcı Madde Satın Alma ve Kullanma İzin Belgesi geçici olarak geri alınmasına karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

SİLAHLI SALDIRI İDDİASINA TAKİPSİZLİK

Öte yandan 2021 yılında Ali ve Cennet Coşkun çifti tarlalarına şirketin hafriyat dökmesi yüzünden anlaşmazlığa düştü. Anlaşmazlık sonrası çıkan tartışmada şirket çalışanları tarafından Coşkun çiftine silahlı saldırı düzenlendiği iddia edildi. Aile, saldırı sonrası aile şirket hakkında suç duyurusunda bulundu. Çine Cumhuriyet Başsavcılığı ise "kovuşturmaya yer yok" kararı verdi. Aile ise karara itiraz etti.

YAŞAM ALANI İÇİNDE MADEN OLMAZ

BirGün’e açıklama yapan Ali Coşkun, “2017 yılından beri bu madenle mücadele ediyoruz. Şikâyetlerimiz var ama hep takipsizlik kararı veriliyor. Yetkililer sesimizi duymuyor. Patlama yaparken bize uyarı yapmadılar. Daha önce uyarı yapılması lazımdı. Biz ona göre davranırdık. Hayvanlarımızı o alandan çıkarırdık. Ne bize uyarıda bulundular ne de siren çaldılar” dedi.

Çoşkun sözlerine şunları ekledi: “Şirketin patlama izinleri geçtiğimiz ay geri alındı. Buna rağmen patlamaya devam ediyorlar. Şikâyetimiz karşılık bulmuyor. Ben maden karşıtı bir insan değilim. Maden ihtiyaçtır. Ama köyün içinde, yaşam alanı içinde maden olmaz. Bir de burada patlama yapıyorlar. Suyumuz, doğamız kirleniyor. Biz buna itiraz ediyoruz.”