CHP’nin, maden işçilerinin sorunları için verdiği Meclis Araştırma Önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Maden işçilerinin sorunları için verilen önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Ermenek’te 1 yıldır, Soma’da ise 8 yıldır süren mağduriyetlerine çözüm aramak için eylemde olan ve seslerini duyurmak için Ankara’ya yürüyüşe geçen maden emekçilerinin sorunlarının araştırılıp çözülmesi için TBMM’ye teklif sundu. AKP ve MHP milletvekilleri bu öneriyi reddetti.

Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına, teklif sahibi olarak konuşan Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, “AKP yine patrona kıyak, işçiye dayak yolunu seçti” dedi.

RECEP AMCA’YI ANARAK BAŞLADI

Konuşmasına, 2014 yılında 18 kişinin öldüğü maden faciasında oğlu Tezcan Gökçe’yi yitiren ve yırtık lastik ayakkabıları ile tüm Türkiye’nin yüreğini burkan; geçtiğimiz günlerde ise Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren Recep Gökçe’yi anarak başlayan CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM kürsüsüne, üzerinde “Fakirliğin gözü çıksın, Recep Amca anısına…” yazılı bir afiş astı.

MADENCİLİK BİTME NOKTASINA GELDİ

CHP Grup önerisini açıklayan ve Ermenek’te madenciliğin geldiği hali rakamlarla ortaya koyan Ünver; “Madencilik sektörü, uygulanan yanlış politikalar sonucu sektörün daralması, kamuya ait madenlerdeki redevans uygulaması veya Anayasa'nın doğal kaynakların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğunu düzenleyen maddesine aykırı olarak özel girişimcilere maden işletme ruhsatı verilmesiyle bitme noktasına getirilmiştir” diye konuştu.

İŞVEREN KANUNU TANIMAMIŞTIR

Karaman’ın Ermenek ilçesinde patron tarafından mağdur edilen madencilerin 1 yıldır hak mücadelesi verdiğini dile getiren fakat haklarını almak bir yana, işveren tarafından “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davrandıkları” gerekçesi ile işten çıkartıldıklarını aktaran Ünver; “İşçi çıkarma yasağının olduğu pandemi sürecinde işçileri işten atan işveren hem kanunu tanımamıştır hem de feshe gösterdiği gerekçeyle toplumun vicdanını sızlatmıştır.” dedi.

ÖNERGEMİZE DESTEK VERİN!

Redevans sahalarıyla ilgili yapılan düzenlemenin Soma'daki, Ermenek'teki ve tüm yurttaki özel maden sahalarını kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini dile getiren CHP Milletvekili Ünver, AKP ve MHP sıralarına dönerek; “Gelin bu araştırma önergemize destek verin ya da ortak bir önerge verelim, ülkemizdeki kömür madenciliğinin tüm sorunlarını araştıralım, çözüm yollarını da ortaya koyalım.” çağrısında bulundu. Ünver, madencilerin sorunlarının çözümü noktasında tahammül edilecek ve kaybedilecek bir anlık zamana bile yer kalmadığını söyledi.

ASIL UTANMASI GEREKEN AKP’DİR

Eylemdeki maden emekçilerinin eve gitmeye utandıklarını ifade eden ve iktidar yetkililerinin işçinin, emekçinin feryadına kulak tıkadığını dile getiren Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Tüm iktidar yetkilileri işçinin, emekçinin bu feryadına kulak tıkamış durumda. Güya hepimiz aynı ülkenin eşit yurttaşıyız ama kimisi sarayına günlük 10 milyon lira harcarken kimisi de cebinde ekmek parası olmadığı için evine utanarak gidiyor. Aslında utanması gereken evine ekmek götüremeyen, çocuğunun istediğini alamayan emekçi kardeşim değil ülkeyi yönetenlerdir.”

İKTİDAR EMEKÇİDEN KORKTU

Ermenekli ve Somalı maden emekçilerinin alın terinin karşılığını alabilmek için eylemde olduğunu hatırlatan Ünver; “Seslerinin Ankara’nın sağırlarına duyurabilmek için Soma’dan ve Ermenek’ten Ankara’ya doğru yürümek istediler. Ama iktidar yine korktu ve yine yolları kapattı. Aylardır emekçinin feryadını duymayan iktidar yüzlerce jandarmayı Ermenek'te Cenne kömür havzasına yığdı. Madenci kardeşlerimize ve ailelerine copla, biber gazıyla müdahale ettiler, yaralananlar oldu. Emekçiye yapılan bu muameleyi kınıyorum.

AKP PATRONDAN YANA

AKP iktidarının tavrını bir kez daha emekten ve emekçiden yana değil, emekçinin hakkını vermeyen patrondan yana koyduğunu sözlerine ekleyen Ünver, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “AKP yine patrona kıyak, işçiye dayak yolunu seçti. AKP yine zengine gelince "Helal haram fark etmez ver Allah'ım ver, arsız kulun doymaz yer Allah'ım yer." Fakire gelince "Vur Allah'ım vur." demeyi seçti. Ama unutmayın ki kısa çöp, uzun çöpten hakkını alacak elbette. Emekçi, kendisine biçilen kefene girmeyecek ve zafer mutlaka emekçinin olacak. Mücadeleyle, kararlılıkla, azimle, barış içinde. Selam olsun Ermenek'te, Soma'da ve yurdun dört bir köşesinde direnen emekçilere.”

ÖNERGE REDDEDİLDİ

Öte yandan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin madencilerin sorunlarının araştırılıp, tüm sorunların çözüme kavuşturulması için gerekli önlemlerin alınması amacıyla vermiş olduğu Meclis Araştırma Önergesi, AKP ve MHP oyları ile reddedildi. CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda; “CHP olarak, maden emekçilerimizin sorunlarına kulak tıkamayalım, gelin bu sorunları çözelim diyerek Meclis Araştırma Önergesi verdik. Önergemiz AKP-MHP oyları ile reddedildi. Emekçiler patronun insafına, kaderine terk edildi.” değerlendirmesinde bulundu.