Öldürülen çevreci çiftin madenlere karşı mücadele ettiği bölgede halk, yeni maden izinleriyle şok yaşadı. 13 mermer ocağına karşı mücadele süren köye yeni bir maden izni verildiği söylendi. Olayı araştıran köylüler, izinlerin 1 değil tam 14 adet olduğunu öğrendi.

Maden iznini 1 sandılar 14 çıktı

Antalya Finike’de, Alacadağ’ın ilçeye bakan yüzündeki 13 mermer ocağına yönelik hukuki mücadele sürdüren köylüler, dağın arka yamacında yeni bir mermer ocağı açılacağını öğrendi. Mermer ocağıyla ilgili bilgi edinmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuran 6 mahalleden muhtarlar, 1 tane sandıkları maden izninin 14 olduğunu öğrendi.

13’ÜNE ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI VERİLDİ

Finike ilçesi Alacadağ mevkisinde yaklaşık 2,5 yıl önce yaşadıkları dağ evinde öldürülen Ali Ulvi- Aysin Büyüknohutçu çifti ve bölge halkının 13 mermer ocağına karşı yürüttüğü mücadelede, 1 mermer ocağı mahkeme kararıyla kapatıldı. Diğerleriyle ilgili hukuki süreç ise devam ediyor. Alacadağ’ın arka yüzündeki kısmında, yaklaşık 2 yıl önce Gökbük, Arif, Yeşilköy, Yazır, Çamlıbel ve Ernez mahalleleri muhtarlarının öncülüğünde ekoturizm projesi hazırlandı. Projede sona yaklaşan ve eylül ayında proje için bağışladıkları, cumhuriyet döneminden kalma 26 taş evin restorasyonuyla ilk adımı atmaya hazırlanan köylüler, Yazır Mahallesi’nin karşısında mermer ocağı açılacağını öğrendi. Mermer ocağıyla ilgili bilgi almak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazılı başvuruda bulunan muhtarlar, birine ‘ÇED olumlu’, 13’üne de ‘ÇED gerekli değildir’ izni verilmiş 14 mermer ocağı açılacağı yanıtını alınca şok yaşadı.

maden-iznini-1-sandilar-14-cikti-612855-1.

Muhtarlar öncülüğünde gönüllü avukatların da desteğiyle mermer ocaklarıyla ilgili hukuki mücadele başlatıldı.

Yeşilköy Mahallesi muhtarı Ramazan Çobanoğlu “Burası cennet gibi sedir ormanlarının ve kızılçam ağaçlarının bol olduğu bir yer. Burada ‘Yazır üzümü’ diye geçen üzümlerimiz var. Bölgede bir tane mermer ocağı var zaten ve büyük zarar veriyor. Sedir ağaçlarının yaprakları kurumaya başladı. Biz 1 tane daha zannediyorduk, 14 çıktı. Dağın ön yüzü zaten mahvoldu. Turunoçava’ya kadar indi mermer ocakları. Eğer bunlar yapılırsa bizim bu tarafı da mahvedecekler. Biz kesinlikle mermer ocağı istemiyoruz” diye konuştu.

BAL ORMANI VE MEŞHUR ERNEZ BALI

Bölgede bazı mermer ocağı firmalarının taş kalitesiyle ilgili incelemeler yaptıklarını anlatan Ernez Mahallesi’nin muhtarı Abdurrahman Fırtına, açılmaması için mücadele ettiklerini belirterek, “Açılırsa köy virane olur. Köy halkı olarak istemiyoruz. Bizim burada ‘Enez balı’ diye patentli balımız ve bal ormanımız var. Köylüler kooperatif kurdu. Bölgede hem kırsal turizm hem de bal üretimi ve tarım var. Mermer ocağı açılırsa bunlar biter ve istemiyoruz” diye konuştu.

MUHTARLARDAN ORTAK BAŞVURU

6 mahallenin muhtarları, 14 mermer ocağıyla ilgili Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü ve kaymakamlığa yaptıkları yazılı başvuruda; Gökbük, Arif, Yeşilköy, Yazır, Çamlıbel, Ernez muhtarları olarak kırsal kalkınma ve kırsal turizme yönelik proje başlattıklarını kaydetti. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’da Finike ilçesinin sahip olduğu doğal ve sosyokültürel varlıklarının gelecek kuşaklara aktarılması ve turizme kazandırılarak kırsal kalkınmaya da katkı sağlamayı amaçladıklarını belirten muhtarlar, projenin aynı zamanda Finike ve Antalya’nın yöresel yaşamı, doğal ve kültürel değerleriyle birlikte turizmde uluslararası marka olmasına da katkı sağlayacağını söyledi.