"Maden kuşatmasına geçit vermeyeceğiz"

HABER MERKEZİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün (MAPEG), 148 maden sahasını aramalara açmak üzere yapacağı ihalelere tepki sürüyor.

Malatya Çevre Platformu Sözcüsü Olcay Yücel, “Bu maden sahaları yıllarca çalışmaya devam edecek ve her yıl kapasite artışıyla daha da büyük alanları işgal edecek. Doğanın bu yok oluş işgali, başta ormanlar olmak üzere, meralarımızı, otlaklarımızı, tarım arazilerimizi, doğada yaşayan tüm canlıları olumsuz olarak etkileyecek” dedi.

MAPEG’in açtığı 148 maden sahasının ihalesi kapalı teklif ve açık artırma usulüyle ihale yapılacak.

İhalesi yapılacak sahaların ili, erişim numarası, ruhsat grubu, ihale şartnamesi, paftası, koordinatlı dökümleri, alanları ve ihale tarihleri MAPEG’in web sitesinde yayımlanacak ihale duyurusunda bildirilecek.İhale edilecek maden sahalarının bir kısmının Malatya ve çevresinde olduğunu belirten Yücel, “Geri dönüşümü mümkün olmayan, ot dahi bitmeyen, ağaçsız-susuz zehirli topraklarla baş başa kalacağız. Dünyada ve ülkemizin bir çok yerinde vahşi madenciliğin acı gerçekleri orta yerde dururken, kendi geleceğimizi ve yaşam alanlarımızı böyle bir tehlikeye atamayız” dedi.

Malatya’nın 1 ve 2’nci derece deprem bölgesinde olduğunu hatırlatan Olcay, “Sık sık çevre illerle beraber depremler olmakta, maddi manevi büyük acılar yaşanıyor. Yaşadığımız yüzyılın depremler çağı olduğunu tüm deprem bilimcileri açıklarken, Malatya ve tüm ilçelerinde 889 ÇED başvurusu ile vahşi maden projesinin hayata geçmesi ile tonlarca dinamitin patlatılması, canlı ve diri olan fay hatlarının harekete geçmesiyle yeni yeni depremlerin olacağının kaygı ve korkusunu yaşamaktayız” ifadelerini kullandı.