TMMOB Maden Mühendisleri Odası, güvencesiz çalışma koşulları ile karşı karşıya bırakıldıklarını ifade ederek, mühendislik asgari ücretinin TMMOB tarafından denetlenmesi için imza kampanyası başlattı. Açıklamada, "Oda Asgari Ücret Tarifesinin uygulanması artık ihtiyaçtan ziyade zaruret hali oluşturmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Maden Mühendisleri Odası’ndan mühendislik asgari ücreti için imza kampanyası: Oda denetlesin

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, odanın belirlediği asgari ücret tarifesinin uygulanmasının artık ihtiyaç değil zaruri bir hal oluşturduğunu ve ilgili kurumların bu asgari ücret tarifesine uyulup uyulmadığını denetlemesini talep etti.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası internet sitesinden imzaya açtığı açıklamada, "Günümüzde pek çok maden ve cevher hazırlama mühendisi şantiye hayatı içerisinde sosyal olanaklardan mahrum bir şekilde çalışıp, büyük mesleki sorumluklar yüklenirken; emeklerinin karşılığı olarak düşük ücret, uzun çalışma saatleri ve SGK priminin gerçek ücret üzerinden yatırılmaması gibi güvencesiz çalışma koşulları ile karşı karşıya bırakılmaktadırlar. İçinden geçtiğimiz ekonomik kriz, yüksek enflasyon, kira artışları ve hayat pahalılığı karşısında çalışan kesimlerin ücretleri gibi maden mühendislerinin ücretleri de her geçen gün erimekte, Oda Asgari Ücret Tarifesinin uygulanması artık ihtiyaçtan ziyade zaruret hali oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Maden Mühendisleri Odası’nın Anayasa’nın 135. Maddesi uyarınca asgari ücret belirleme yetkisine sahip olduğunu hatırlatılırken, MAPEG ve SGK’den denetim yapması talep edildi.

TMMOB iki ayrı talepte bulunarak şunları kaydetti;

"Mühendis asgari ücreti, sosyal güvenlik hakkıdır ve bu yasal çerçeve içerisinde Odamızın belirlediği Maden ve Cevher Hazırlama Mühendisliği Asgari Ücret Tarifesi’nin uygulanması için

►Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden (MAPEG), yaptığı tüm işlemlerde 'Oda Vizesi' istemesini, bu yolla maden mühendisi ücretlerinin 'Maden ve Cevher Hazırlama Mühendisliği Asgari Ücret Tarifesi'ne uygunluğunu denetleyerek, asgari ücret tarifesine uyan dosyaları kabul etmesini,

►Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK), maden ve cevher hazırlama mühendisi ücretlerinin “Maden ve Cevher Hazırlama Mühendisliği Asgari Ücret Tarifesi”ne göre ödenip ödenmediğinin denetlemesini, uyulmaması durumunda yaptırım uygulamasını talep ediyoruz."

İmza metnine ulaşmak için tıklayınız.