Valiliğin faaliyet durdurma kararına rağmen çalışmalarına devam eden kum ocağına yurttaşlar tepkili. Şirketin, bakanlığın koruma kararına rağmen Antik Su Yolu’nu tahrip ettiğini hatırlatan KOS’tan Aktivist İpçizade “Şirket hukuk tanımıyor” dedi.

Maden şirketine karar işlemiyor

Yaren ÇOLAK

İstanbul Çatalca’da bulunan Burhanettin Soğancılar Kuvarsit ve Kuvars Kum Ocağı hakkında faaliyet durdurma kararı olmasına rağmen maden çıkarılmaya ve işlenmeye devam edildiği öne sürüldü. Kuzey Ormanları Savunması’ndan KOS Aktivisti Eren İpçizade denetim yapılmadığı için şirketin faaliyetlerine devam ettiğini belirtti.

‘Antik Roma Su Yolu’ üzerine kurulan ocağın faaliyet yürüttüğü alan Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ile koruma altına alındı. Bölgedeki tahribatı tespit eden bakanlık, suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Yapılan suç duyurusunun ardından da İstanbul Valiliği tarafından buradaki faaliyetin durdurulması yönünde karar verildi. Ancak tüm bu kararlara rağmen ocağın faaliyetlerini yürüttüğünü belirten yurttaşlar, bölgedeki denetimsizliğe dikkat çekti.

KARAR VAR, DENETİM YOK

Madenin faaliyetlerinin durdurulması yönünde iki önemli karar olduğunu aktaran İpçizade, şunları dile getirdi: “Biri Kültür Varlıklarını Koruma Kararı. Kararda, Antik Roma Su Yolu üzerinde bulunan ocağın faaliyetinin durdurulmasına hükmedildi. Tarihi yapıya verilen tahribat belgelendi ve korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilerek koruma altına alınması istendi. Sürecin devamında Çatalca Köy muhtarlarıyla birlikte suç duyurusunda bulunduk. Ardından da izinsiz genişleme yapıldığı tespitiyle valiliğin faaliyeti durdurma kararı çıktı. Bu durum ocağın ruhsat sorgusunda da karşımıza çıkıyor. Ancak işletme, denetimsizliği fırsat bilerek bölgede çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.”

OCAK GECELERİ ÇALIŞIYOR

Ocağın faaliyetine hukuk dışı yollarla devam ettiğine vurgu yapan İpçizade, faaliyetlerin düzensiz aralıklarla yapıldığını ve genellikle geceleri devam ettiğini savundu. Ocağın faaliyet gösterdiği alanın köye çok yakın olduğunu hatırlatan İpçizade, “Köylülerin gözlemleri hem maden çıkarılmaya hem de işlenmeye devam edildiği yönünde. Şirket hukuk tanımazlıkta bir seviye daha atladı” diye konuştu.

HUKUK TANIMIYORLAR

Yetkililere denetim çağrısında bulunan İpçizade, sözlerini şöyle noktaladı: “Tarihe, doğaya, halk sağlığına kasteden bunun gibi şirketler, idari kararları bile tanımayarak hukuksuzluklarına devam ediyor. İçinde bulunduğumuz durum zaten oldukça vahimken yapılmakta olan yeni torba yasayla bunun gibi maden şirketlerine daha büyük kolaylıklar sağlanıyor.”