Maden şirketlerine kıyak genel kurulda

İsmail Arı

Maden şirketlerinin önünü açan torba yasa taslağının komisyon görüşmeleri tamamlandı. Genel kurulda görüşülecek ve oylamaya sunulacak Elektrik Piyasa Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin konuşan HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, “46 maddelik kanunda bizim alt komisyonda verdiğimiz bir takım önerilerle bazı yasalarda olumlu değişiklikler oldu. Bir de olumsuz bir madde eklendi” dedi.

Yapılan değişiklikler hakkında konuşan HDP’li Ali Kenanoğlu, maden şirketlerine tanınan ayrıcalıklarla ilgili kamuoyunda da çok fazla tepkiye sebep olan 3’üncü ve 5’inci maddelerde iki olumlu düzeltme yapıldığını söyledi. Ancak son anda eklenen ve işletmelere ruhsat sahası dışında madencilik faaliyetiyle ilgili geçici tesis kurabilme imtiyazı sağlanan yeni bir madde eklendiğini belirten Kenanoğlu, bu maddenin itirazlara rağmen oy çokluğuyla kabul edildiğini belirtti.


Şirketlerin ruhsat süresi bitmesine rağmen bakanlık kararıyla ruhsatını 12 ay daha uzatabilmesine ilişkin maddenin geri çekildiğini belirten HDP’li Kenanoğlu, “Değişikle birlikte şirket, ruhsat süresi bitmeden 12 ay önce haber vermek zorunda. 6 ay öncesine de bütün belgelerini tamamlamış olmak zorunda. Bu süre zarfında eğer başvuruda bulunmazsa, başvuruyu sonradan yaparsa 100 bin lira idari para cezası kesilecek” diye konuştu.

BASKI GERİ ADIM ATTIRDI

Şirketlere 12 ay boyunca ruhsatsız çalıştırılma maddesinin geri çekilmesini değerlendiren teklif hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP Milletvekili Tahsin Tarhan “İktidar partisi milletvekilleri muhalefetten gelen eleştiriler ve kamuoyu baskısı nedeniyle geri adım attı. Bu başarı çok önemli. Ama madenleri Varlık Fonuna devretme yönünde zemin teşkil edecek maddeler hala yerinde duruyor” diye konuştu.

VARLIK FONU İDDİASI

Düzenlemenin yandaş şirketlere yeni ayrıcalıklar tanıma dışında hiçbir amacı olmadığını belirten CHP’li Tarhan şöyle konuştu: Elektrik ve doğal gaz faturalarında indirim talebi başta olmak üzere vatandaşa somut yarar da getirmeyen düzenleme Varlık Fonu bünyesinde kurulan Maden Holding için enerji piyasasını dikensiz gül bahçesine çevirmeyi amaçlıyor. Kanunun tek bir amacı var. Bu sene ocak ayında Varlık Fonu bünyesinde kurulan ve şu ana kadar 20 civarında enerji ruhsatını devralan Maden Holdinge yeni ruhsat ve maden arama alanlarını açmak. Yurt dışında faaliyet gösteren devlete ait enerji şirketleri Türkiye’ye getirilecek. Şirket devirlerinde KDV yok. Bu şirketleri pek çok Kanundan ve TBMM denetiminden kaçırılıyor iktidar. Devlet neden yurt dışında faaliyet gösteren şirketi Türkiye’ye getirir? Neden onu vergiden muaf tutar ve denetimden kaçırır? Anlamak mümkün değil.”