Maden ve enerji şirketlerine kıyak yargıya taşındı

Maden ve enerji şirketlerinin önünü açan torba yasanın alt komisyon görüşmelerinin Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilerek konu yargıya taşındı. Avukat İsmail Hakkı Atal tarafından açılan davada, alt komisyon toplantısına enerji ve maden şirketlerinin alındığı ancak çevre örgütlerine söz hakkı verilmediği belirtildi. TBMM’ye açılan davada AKP Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş ‘ihbar edilen müdahil’ olarak eklendi.

Gökay BAŞCAN

Enerji torba yasası olarak bilinen Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin alt komisyon görüşmeleri 13 Ekim 2020’de gerçekleştirildi. Çevre örgütlerini temsilen komisyon toplantısına İsmail Hakkı Atal, Süheyla Doğan ve Ulvi Kaan Meriç’in toplantıya katılmak isimleri bildirildi. Ancak komisyon başkanı AKP’li Mustafa Elitaş, yaşam savunucularının toplantıya katılmak isteğini reddetti. Yaşam savunucularının katılma isteği reddedilen toplantıya maden ve enerji şirketlerinin temsilcileri katıldı. Toplantıya katılma talebi reddedilen Avukat İsmail Hakkı Atal, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin Yılmaz’ın davetiyle katıldı. Şirket temsilcilerini dinleyen Elitaş, Atal’a söz hakkı vermedi.

Adana Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Çan Çevre ve Koruma Derneği’nin de aralarında bulunduğu birçok meslek ve çevre örgütü, alt komisyonun tekrarlanması ve bu süre zarfında enerji torba yasasının hükümlerinin yürütmesinin durdurulmasını talep etti.

Avukat Atal’ın açtığı davada Anayasa’nın 10’uncu maddesine atıf yapıldı. “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz” maddesini hatırlatan Atal, komisyonda Anayasa aykırı hareket edildiğini ifade etti.
AKP’li ve MHP’li vekillerin oylarıyla kanunlaşan teklife çevre ile meslek örgütleri, muhalefet partiler, yaşam savunucuları tepki göstermişti. Tüm tepkilere rağmen kanunlaşan teklifte, maden ve enerji şirketlerinin önü açıldı.