Madenci şirket geldiği gibi gitti

Gökay Başcan

Bursa’nın Nilüfer ilçesi İnegazi Mahallesi’nde açılmak istenen kalker ocağı ve beton tesisi için yapılması planlanan halkın katılım toplantısına yurttaşlar izin vermedi. Bölgede maden ocağı istemediğini belirten bölge halkı, Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve şirket yetkililerini protesto etti.

Protestoların ardından tutulan tutanakta toplantının yapılmadığı belirtildi.

Toplamda yaklaşık olarak 200 hektarlık maden ruhsatı olan İsmail Halezeroğlu adlı şahıs, İnegazi’de 118 hektarlık alanda kırma, eleme, yıkama ve hazır beton tesisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvurusunu inceleyen Bakanlık, halkın katılım toplantısı karar verdi. Toplantının yapılacağı kahvede bir araya gelen bölge halkı, projeyi istemediklerini bir kez daha belirtti. Çevre ve şehircilik il müdürlüğü ve şirket yetkililerinin alana gelmesinin ardından slogan atmaya başlayan bölge halkı, toplantıyı yaptırmadı.

Nilüfer’in her yerinden yurttaşların kendilerine destek vermek için geldiğini belirten İnegazi Mahallesi Muhtarı Nurettin Aydın şu ifadeleri kullandı: Toplantıyı yaptırmadık ve tutanağı tutturduk. Gurur duyduğumuz bir gündü. Geldikleri gibi gittiler. Bu bir süreç mücadelemiz devam edecek.”