Madenciler ailelere ihmalden bahsetmiş

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP, 41 madencinin yaşamını yitirmesine neden olan maden faciası hakkındaki inceleme çalışmasını tamamladı. Hazırlanan Amasra Maden Faciası Raporu’nda, Türk Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) yapısının bozulmasının ve kurumun AKP döneminde işlevsizleştirilmesinin faciada rol oynadığı bildirildi.

CHP’li milletvekilleri ve parti yöneticileri tarafından hazırlanan Amasra Maden Faciası Raporu’nda, Soma’da ülkenin en büyük iş cinayetini yaşatan AKP’nin, sekiz yılda iş güvenliği konusunda adım atmaması nedeniyle yeni faciaların yaşandığına dikkat çekildi. Raporda, AKP iktidarının TTK’yi kamu yararı amacından uzaklaştırarak maden sahalarını özel şirketlere devretmesiyle birlikte kâr-zarar ekseninde bir yapıya dönüştürdüğü, madencilik faaliyetlerinde iş güvenliği yerine rantı öne çıkardığı vurgulandı. Yıllar içinde TTK’nin kamu madenciliği işlevinin yok edildiğine işaret edilen raporda, “TTK bünyesindeki 5 kuruma son 12 yılda sadece 677 milyon lira tutarında yatırım yapıldığı açıklanmıştır. Buna göre yılda 56 milyon lira, kurum başına ise ortalama bir yılda 11,2 milyon lira tutarında yatırım yapılmıştır. TTK bünyesindeki işletmelere bu tutarda yatırım yapılması kurumun yıllar içinde nasıl etkisizleştirildiğinin göstergesidir” denildi.

KAYIPLARI HAVALANDIRMA SİSTEMİ ARTIRDI

Raporda, facianın oluş şekliyle ilgili de değerlendirmelere yer verildi. Madende yaşanan grizu patlaması nedeniyle oluşan yangın ve buna bağlı olarak dumanın, yanlış havalandırma sistemi planı nedeniyle diğer koridorlardaki madencileri de etkilediği ve bu nedenle kayıpların arttığına işaret edildi. Grizu patlamasına neden olan metan gazının sensör ölçümlerine göre nasıl bir anda ortaya çıktığı konusunda kamuoyunun aydınlatılması gerektiği belirtildi.

FACİADAN ÜÇ GÜN ÖNCE DE DENETİM YAPILMIŞ

Raporda, iktidar tarafından facianın yaşandığı madenin, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 21 Ağustos ile 27 Ağustos arasında denetlendiğinin açıklandığına, ancak madenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da faciadan 3 gün önce denetlendiğine dikkat çekildi. Raporda, “İktidar yetkilileri, faciadan yaklaşık 2 ay önce gerçekleşen denetimlere atıf yaparken faciadan 3 gün önce gerçekleştirilen denetimle ilgili kamuoyunu aydınlatıcı bir bilgi vermemektedir” denildi.

MADENCİ AİLELERİN İFADELERİ

Raporda hayatını kaybeden madencilerin ailelerinin faciayla ilgili tespitlerine de yer verildi. Bu kapsamda aileler, hayatını kaybeden madencilerin madende gazı gidermek için çalışma yapılacağı ve bu nedenle izin kullandırılacağını söylediğini ifade etti. Aileler, hayatını kaybeden madencilerin kendilerine daha önceden, “Madende ihmal var. Dinamit patlatıldıktan sonra gaz ölçümü yapılmadan madene iniyorlardı” dediğini aktardı. Başka bir aile ise patlamanın gerçekleşmesinden yarım saat önce bir elektrik kesintisinin meydana geldiğini, bu süreçte muhtemelen gaz yoğunluğunun arttığını ve trafoda görevli işçinin trafoyu çalıştırdığı anda büyük bir patlamanın gerçekleşerek bu işçinin de feci şekilde can vermesi ile kazanın gerçekleşmiş olduğunu ifade etti.