AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana en az bin 693 madenci iş cinayetlerinde can verdi. Madenciler, “Biz bir tek ölünce hatırlanıyoruz” diyor

Madenciler ölünce hatırlanıyor

Türkiye’de maden işçileri, tüm dünyada kutlanan 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü hatırlamakta bile güçlük çekiyor. Türkiye’nin en büyük taş kömürü havzası Zonguldak’ta çalışan madenciler, “Biz kazalar, ölümler olunca hatırlanıyoruz, buna üzülüyoruz” diyor. İşçilerin en büyük hayali ise sağ salim emekli olabilmek.

11 yıllık maden işçisi Günaydın Demirel, DHA’ya yaptığı açıklamada, işçilerin tüm isteğinin kazasız, sıkıntısız, sağlıklı çalışmak ve emekli olabilmek olduğunu söylüyor. Demirel şöyle diyor: “Dünya Madenciler Günü’nde devam ediyoruz çalışmaya. Yer altında şehitlerimiz oluyor; kaçak ocaklarda olsun, diğer ocaklarda olsun. Biz kazalar olunca, ölümler olunca hatırlanıyoruz.”

10 yıllık maden işçisi Abdülkadir Ese de “Bizi en çok ocaklardaki ölümler üzüyor. O ocaktaki arkadaşlarımızla bire bir aynı üzüntüyü yaşıyoruz” diye konuşuyor.


Her yıl 10 ölüm
İşçilerin örgütsüzlüğü, aşırı ve yoğun çalışma, taşeron başta olmak üzere güvencesiz istihdam koşulları, denetimsizlik ve patronların kâr hırsı, madenlerde ölümlere ve katliamlara neden oluyor. İSİG Meclisi verilerine göre, bu yılın ilk 11 ayında en az 61, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana ise en az bin 693 madenci iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Maden kenti Zonguldak’ta da her yıl ortalama 10 madenci yaşamını yitiriyor. Bu yıl Zonguldak’ta can veren 8 madencinin tümünün kaçak ocaklarda çalıştığı öğrenildi.

CHP’den yasa teklifi
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, maden işçilerinin ücretinin asgari ücretin üç katından az olmamasını öngören yasa teklifi verdi. Teklifin gerekçesinde maden işçilerinin emeklerinin karşılığı olan ücreti alamadıkları belirtildi.

Genel Maden İşçileri Sendikası’ndan (GMİS) Dünya Madenciler Günü nedeniyle yapılan açıklamada ise Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) tarihinin en düşük işçi sayısıyla en az üretimi yaptığına dikkat çekildi. Açıklamada, “TTK’nin işçi açıkları acilen giderilmeli ve gündemde olan 1500 işçi alımı hayata geçirilmelidir. Kurumun norm kadro ile istikrarlı şekilde çalışması sağlanmalıdır” dendi.