Türkiye’nin tek gümüş fabrikası Eti Gümüş’ün sahibi olan ve maden özelleştirmelerinin ardından hızla büyüyen Yıldızlar SSS Holding, 130 işçiyi tazminatsız kapı dışarı etti. Yozgat’taki çinko gümüş işletmesinin kapısına kilit vuran holding, işçilerin üç aylık alacaklarını da ödemedi

Madenciler tazminatsız kapı dışarı edildi

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Türkiye’nin tek gümüş fabrikası Eti Gümüş’ün sahibi olan ve 950 işçiyi üç aylık alacaklarını ödemeden tazminatsız işten çıkaran Yıldızlar SSS Holding’in adı bir kez daha işçi kıyımı ile gündeme geldi. Elektrik ve doğalgaz özelleştirmelerinden sonra adını duyuran holdingin Yozgat’ta faaliyet gösteren çinko gümüş madeni işletmesinde çalışan 130 işçi, tazminatsız işten çıkarıldı. Şirket yetkilileri, işçilerin haklarının ödenip ödenmeyeceğine ilişkin herhangi bir bilgi vermezken, CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven, iktidarın haklarını isteyen maden işçilerine acilen çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.

ÜÇ AYLIK MAAŞLARI DA ÖDENMEDİ

İşten atılan ve tazminatları ödenmeyen işçilerin verdiği bilgiye göre, Yıldızlar SSS Holding bünyesindeki çinko gümüş maden işletmesi, 8 Ekim’de kapatıldı. Yozgat’ın Akmağdeni ilçesinde bulunan işletmeden, güvenlik görevlileri hariç 130 işçi üç aylık alacakları ve tazminatları ödenmeden çıkarıldı.

Türkiye’deki ekonomik darboğazın, Osmanlı döneminden beri faaliyette olan bir işletmenin kapanmasına yol açtığını vurgulayan CHP Milletvekili Keven, “Ancak burada çalışan işçilerin üç aylık alacaklar, kıdem tazminatları var. İşveren zaten üç aydır maaş ödemedi ve işçiler mağdur edildi” dedi. Keven, aynı holdingin 2015 yılında da benzer sorunlarla gündeme geldiğini anımsatarak sürecin takipçisi olduğunu ifade etti.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e seslenen Keven, işçilerin mağduriyetinin bir an önce giderilmesini istedi. Keven, iktidarın Sorgun’da, Akmağdeni’nde ve Soma’da haklarını isteyen maden işçilerine çözüm üretmesi gerektiğinin altını çizdi.

SERVETİNE SERVET KATTI

İşçi kıyımı ile gündeme gelen Yıldızlar SSS Holding’in sahibi Sebahattin Yıldız, maden özelleştirmelerinin ardından servetine servet kattı. Şirket, bugün 434 ruhsat ile bünyesinde en fazla maden ruhsatı bulunduran holding konumunda.