Çanakkale Nesko Madencilik işçileri, üç aydır ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi ve sendikal haklarına saygı duyulması talebiyle kendilerini maden ocağına kapatarak direniş başlattı

Madenciler yerin 140 metre altında direnişe geçti: Sendikalı olarak çalışmak istiyoruz!

EREN AŞNAZ / ÇANAKKALE

Çanakkale’de Yıldızlar Holding’e ait Nesko Madencilik’in ocağında çalışan yaklaşık 40 maden işçisi, sendikal haklarına saygı duyulması, işten atılan arkadaşlarının geri alınması ve aylardır ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi talebiyle kendilerini ocağa kapatarak eylem başlattı.

Yenice ilçesindeki bakır ve çinko madeninde çalışan işçiler, sosyal medyada bir video yayımlayarak yaşadıklarını anlattı. İşçiler, 3 aydır maaş alamadıklarını, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinden yoksun çalıştırıldıklarını söyledi.

Bu nedenle DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen’e üye olduklarını belirten işçiler, sonrasında ağır baskılarla karşılaştıklarını, sendikadan istifaya zorlandıklarını ve 11 arkadaşlarının işten atıldığını ifade etti. Bunun üzerine yerin 140 metre altında eylem başlatan işçiler, “Biz sendikalı olarak çalışmak istiyoruz. Haklarımızı istiyoruz” dedi.

'AMBULANS BİLE ÇALIŞMIYOR'

İşçilerden Sercan Fidan, “Üç aydır maaşlarımızı alamıyoruz. Bu yüzden Dev Maden-İş Sendikası’na başvurduk. Biz sendikalı olarak çalışmak istiyoruz. Ancak yukarıdan çok büyük baskılar var. Burada hemen herkesin borcu, derdi var. Bizimle kimse ilgilenmiyor. Koşullar çok kötü. Devlet büyüklerinden yardım istiyoruz” diye konuştu.

İşçi temsilcisi olduğunu, 2010 yılından beri bu madende çalıştığını belirten Fidan, madende iş güvenliğinin olmadığına da dikkat çekerek, “Ambulans bile çalışmıyor, aküsü yok. Bir hafta önce kaza geçiren bir arkadaşımız ambulans bozuk diye işçi servisiyle hastaneye götürüldü” ifadelerini kullandı.

'NE MAAŞ VAR NE TAZMİNAT'

Zekeriya Zeybek, 2018 yılında işe başladığını, o tarihten bu yana maaşlarının düzenli yatmadığını belirtti. Zeybek, “Evlendik, çoluğumuz çocuğumuz oldu, hâlâ borcumuz harcımız var. Bunun için sendikalı olmak istedik ama işveren bize sendikadan çıkmamız için her türlü baskıyı yaptı” dedi. Zeybek, "2012 tarihli işe girişim var. NESCO’da çok emeğimiz var ve NESCO bu emeğimizi vermemek için şu anda bizi işten çıkarttı. Sebebi de sendika. Zor durumdayız borçlarımız var ve 3 aydan beri para alamıyoruz. Tazminat haklarımız var. 8 yıldan 12 yıla kadar tazminat hakkı olanlar var. Biz haklarımızı, alnımızın terini istiyoruz. Bizlere haklarımızı versinler, biz çıkışımızı böyle istiyoruz. Yeter ki hesaplarımızda emeklerimizi görelim. Bunlar adaletsize bizlere çıkışlarımızı verdi." diye konuştu

Erol Çakar ise şunları kaydetti: “2007'den beri çalışıyorum, 2018'de emekli oldum ama tazminat hakkımı alamıyorum. Benim gibi birçok arkadaşım tazminat hakkını alamıyor. Maaşlar düzenli ödenmiyor.”

madenciler-yerin-140-metre-altinda-direnise-gecti-sendikali-olarak-calismak-istiyoruz-694198-1.

"500 LİRA PARA İLE NE YAPARSIN"

Muhittin Çelik açıklamasında şunlar söyledi: "2007 yılında madene başladım. Emekli oldum, tazminatımı alamıyorum. Çalıştığım sürelerde de maaşlarımız 3-5-6 ay gibi sürelerle ertelendi. Sonunda bizler de bu sendikayı bulduk. Sendikayı bulunca bizlere baskı yapmaya başladılar. Sendikadan çıkmamızı istediler. Bunların hepsini kayıt altına aldık ve gerekli mercilere de başvuracağız. Sendika sebebi ile yaklaşık 12 işçiye çıkışımızı verdiler. Haklarımızı almak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Güvenlik önlemlerini tam almıyorlar. Bayram zamanları bizlere yarım maaş veriyorlardı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. 500 lira para ile ne yaparsın. Çalışmak istiyorum, çıkışımı verdiler ama arkadaşlarımın da sendikayla devam etmesini istiyorum. Ben de bütün haklarımı istiyorum."

'HAKKIMIZI ALANA DEK BURADAYIZ'

İşçi Engin Yaman da, “2007 yılından bu yana çalışmaktayım. En başta ödenmeyen maaşlardan, kötü çalışma koşullarından dolayı bütün arkadaşlarımızla sendikaya başvurduk. Bugün 11 arkadaşımızı sendikal faaliyetten dolayı işten çıkarıldılar. Hep beraber, işten çıkarılan ve çalışan arkadaşlarımızın hakkını savunmak için yer altına toplandık. Çalışma koşullarımız çok kötü. Çalışma yerlerinde kanunen yasak olmasına rağmen bir kişi çalışmaya zorlanıyoruz. Buraya çocuğumuzu, eşimizi, annemizi bırakarak geldik. Hakkımızı alıncaya kadar eylemden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

"ARKADAŞLARIMIZLA İLETİŞİM KURAMIYORUZ"

Alper Demirler, şöyle konuştu: "Bizim iletişim kurduğumuz bir diafon vardı. Şu anda bunu kestiler, arkadaşlarımızla iletişim kuramıyoruz. Bizim de dışarı çıkmamızı söylediler. 10 kişiye çıkış verdiler. Bizleri çok zor durumda bıraktılar. 3 ayda bir maaş vererek kimimizin ev kirası, kimimizin kredisi, çocuğunun okul taksiti, elektrik suyu… Bizler yetiştiremez olduk. Bir de sendikaya geçtiğimiz için resmen sizleri istemiyoruz dediler. Bizler de haklarımızı almaya çalışacağız.

"HAKLARI İÇİN YERALTINDALAR"

Ferdi Geyik, şunları ifade etti: "Malzemeler hep kısıtlı veriliyor. Baretler çok eski. 6 ayda, 1 yılda değişmesi gereken baretleri biz yıllarca kullanıyoruz. Zamanında çizmeler alamıyoruz, yırtık çizmelerle madene iniyoruz. Eldiven ise ayda sadece 2-3 tane elde edebiliyoruz. İş güvenliği adına hiçbir şey yok. Bu şartlarda 2-3 ay boyunca maaşlarımızı alamadan çalışmaya devam ediyoruz. En sonunda sendikaya girdik. Sendika faaliyetini istemedikleri için çıkışımız verildi. İşletme başka bir gerekçe söyledi ancak sebebi sendika. Arkadaşlarımız yeraltında ve onlarla olan iletişimimizi koparttılar. Endişe ediyoruz. Dünden beri hakları için yeraltındalar."

'ÖNLEMLER GÖSTERMELİK'

İşçiler yapılan denetimlerin ve alınan önlemlerin göstermelik olduğunu da vurguladı. Müfettişler denetlemeye geldiğinde iş güvenliğinin olmadığı yerlerin kapatıldığını anlatan işçiler, “Ama denetleme bittikten sonra bu yerler açılıyor ve herkes o riskli yerlerde çalışmaya devam ediyor” diye konuştu. Patronun özellikle DİSK’i istemediğini söyleyen maden işçileri, “Bize ‘Neden Hak-İş değil, Türk-İş değil? DİSK’le devam etmeyeceğiz’ diyor. Ama biz sendikamızı bırakmıyoruz” ifadelerini kullandı.

İŞÇİLERLE İLETİŞİM KESİLDİ

Yeraltında eylem devam ederken, şirket yönetimi maden işçilerinin yukarıyla haberleşmesini engelledi. Yenice’ye gelen Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, “İşveren vekilleri bize her türlü kolaylığı sağlayacaklarını söylediler. Ama beş dakika sonra haberleşmeyi kesmişler. Başlarına bir şey gelebilir, haberleşme sisteminin açık olması gerekir” dedi. Görgün, yaşananlarla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.

madenciler-yerin-140-metre-altinda-direnise-gecti-sendikali-olarak-calismak-istiyoruz-694193-1.

MUHARREM ERKEK: HUKUKSUZLUK

Direnişte olan işçilerle ve şirket yetkilileri ile görüşmek üzere maden sahasına giden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, incelemelerde bulundu.

Muharrem Erkek, inceleme ve temaslarının ardından yaptığı açıklamada, "Sendika Genel Başkanımız Tayfun Bey ile birlikte sabah geldik. İşçi arkadaşlarımızı, işletme müdürlerini, yetkileri dinledik. Bizim amacımız gerçeği öğrenmek ve buradaki durumun ne olduğunu tespit etmek. Şu anda 40 işçi, yaklaşık 150 metre aşağıda kendini madene kapatmış durumda. Bunu neden yapmışlar, çünkü onlara, ‘sendikanızla ilişkinizi kesin çalışmaya devam edin’ demişler. İşçi temsilcilerimize ve işçi arkadaşlarımıza söyledikleri bu. Çalışan her işçi dilediği sendikaya üye olma hakkına sahiptir. Hiçbir işçiye şu sendikaya üye ol diye baskı yapılamaz. Sendikandan ayrıl diye de baskı yapılamaz: Çünkü sosyal haklar Anayasa’da güvece altına alınmıştır. Bu hukuksuzluktur. Burası bir bakır kurşun madeni. Uzun yıllardır faaliyet var. Denetimler yapılırken bazı şeyler görülmesin diye işlemler yapıldığı tespit edildi. Bunları bize anlatanlar bizzat madende çalışanlar. Memleketimizde ne yazık ki hiçbir tedbir doğru düzgün yapılamadı için bu sorunlar yaşanıyor. Şirket yetkilileri ile de görüştük. Kendilerine bunun önemli bir sorun olduğunu belirttik. 40 insan yerin 150 metre altındaysa bunu hukuka uygun bir şekilde çözmeniz gerekir. Maaş alacakların ödenmesi gerekir, maaş alacakların yasaya uygun şekilde ödenmesi gerekir, kıdem tazminatlarının ödenmesi gerekir” dedi.

"SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ"

“Bu süreci yakında takip edeceğiz” diyen Erkek, “Umarım ivedilikle çözülür. Yaşam hakkı her şeyin üstündedir. İnsan onuruna uygun bir şekilde yaşamak da çok çok önemlidir. Burada biz işçi ve emekçilerimizin haklarını ve bu süreci yakından takip edeceğiz. İşçi arkadaşlarımızla sendika yetkilileri ile iş verenlerle görüştük, biraz sonra da ilçenin mülki amiri Kaymakamla görüşeceğiz. Bizim derdimiz bu sorunun ivedilikle çözülmesi. İnsan sağlığı, insan hayatı her şeyden önemlidir. 40 arkadaş aşağıdaysa ve bu arkadaşların iletişimi kesilmişse bu hiç iyi niyetli bir uygulama değil” ifadelerini kullandı.