Madencilere adanmış kitap: Bir Başka Çanakkale

Nisa KÜÇÜK

Maden işçilerinin 1900’lü yılların başında zor koşullarda kömür üretimini sürdürürken diğer yandan da Çanakkale Savaşları’nda vatan savunmasına yeraltından verdikleri katkı “Bir Başka Çanakkale” isimli kitapta anlatıldı.

Maden mühendisliği eğitimi de alan Yazar Adnan Özveri’nin “Bir Başka Çanakkale” isimli kitabı Notabene Yayınları’ndan çıktı.

Kitapta Çanakkale Savaşları’nda, her iki cepheninde birbirilerinin olduğu tarafa yer altından tüneller açarak yapılan saldırılardan esinlendi. Yazar Özveri “İngilizler İskoçya’dan, Türkler de Zonguldak’tan bu işin uzmanlarını getirdiler. Bu mücadele sırasında iki taraf da yeraltında tüneller açarak, birbirlerinin mevzilerine savaşın seyrini değiştiren saldırılar düzenlediler” hatırlatmasında bulundu. Bir Başka Çanakkale’de, günümüzde birçok insanın bilmediği, duysa da inanmakta zorlanacağı başka bir Zonguldak’ın görüldüğünü aktaran Özveri “Bu Zonguldak, 13-50 yaş arası tüm erkeklerin bir çeşit kölelik gibi, ocak girişlerine yapılmış barakalarda bit pire içinde, karın tokluğuna, dipçik zoruyla çalıştırıldıkları bir Zonguldak’tır” dedi.

Özveri kitabına dair şu ipuçlarını verdi: “Kitapta, günlerce siperlere çakılı kalan askerlerin, lağımcı ustası Satılmış ve arkadaşlarının, sivil yaşamında eşkıya olan keskin nişancı Tahsin’in, Çanakkale siperlerinde mücadele verirken bir yandan da kendi yaşamlarını sorguladıkları konuşmalarını ve iç seslerini de duyup ortak oluyoruz. Bir an, ‘Vatan nedir, yurttaş kimdir, cephede ölenler ne için öldüler, madende ölenler neden ölüyorlar?’ soruları üşüşüyor kafamıza. Bir Başka Çanakkale’de işçilerin sömürülmesine karşı çıkan İtalyan Carlo ve maden çavuşu Tayyar Çavuş’un Zonguldaklı maden işçilerini örgütleme çabaları, sınıf bilincinin din, dil, ırk vb. ayrımları ortadan kaldıran en önemli izlek olduğunu göstermesi açısından bugüne ve yarına da ışık tutuyor.”

Yazar Adnan Özveri Kasım 2021’de yayınlanan bu romandan elde edeceği telif gelirlerinin tamamını, hak arama mücadelesindeki maden işçilerine bırakacağını açıkladı.