Genel Maden İşçileri Sendikası MTA şubesine bağlı çalışan yaklaşık 100 işçi, sendika seçim sisteminin değişmesine tepki göstererek sendikadan toplu istifa etti.

Madencilere sandık dayatması: Seçim sisteminde değişiklik toplu istifa getirdi!
Fotoğraf: Depophotos

Aycan KARADAĞ

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nde (MTA) çalışan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyesi yaklaşık 100 işçi, sendika seçim sisteminin değişmesine tepki göstererek sendikadan toplu istifa etti.

13 bölgesi bulunana Türkiye MTA'nın sendika yönetimi, 10 Ekim tarihindeki sendika seçimleri öncesi seçim sisteminde değişiklik gerçekleştirdi. İşçiler, seçim haklarının ellerinde alındığını söyleyerek sendikadan istifa etti.

Yaklaşık 100 işçi toplu istifa ederken, işçiler yaşadıkları sorunu BirGün’e anlattı.

İşçiler, bölgelerde GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu'nun talebiyle bütün sandıkları bir araya getirdiğini söyledi. İşçiler karara tepki göstererek, “Perşembe günü karar aldılar, cuma açıkladılar. Bizim seçim çalışmamıza fırsat vermediler. Mevcut yönetim genel merkez ne derse yaptığı için 30 yıldır yürüyen bir sistemi sırf İsa Mutlu koltuğunu koruyacak diye değişti" dedi.

DAHA DEMOKRATİK OLACAKMIŞ!

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ise şunları dile getirdi: "MTA bölgemizde seçimlerle ilgili bir değişiklik yok. MTA 13 bölgede olduğu için buralarda temsilciliklerimiz bulunuyor. Bu bölgelerde eski arkadaşlarımız, yeni arkadaşlarımıza oy vermiyor oradan temsilciler seçiliyor onlar yukarıda oy veriyordu. Ortada karışıklık oluşturan bir durum vardı. Biz de bunun önüne geçmek için oluşturduğumuz seçim kurulunda bütün bölgelerdeki üyelerimizi başkanın seçebileceği demokratik bir ortamda, demokratik bir şekilde oy kullanabilmesi için böyle bir karar aldık. Bu şekliyle daha demokratik olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Öte yandan GMİS , her geçen gün eriyen üye sayısını artırmak için özel sektörde örgütlenme çalışmalarına hız verdi. Geçtiğimiz Temmuz ayında Balıkesir’in İvrindi ilçesinde bulunan KSE Madencilik'e ait işyerlerinde çalışan GMİS’e üye 900 madenciden 800'ü GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil'in kendilerine verdiği şube açma sözünü tutmadığı için GMİS'ten istifa etmişti.