Madencilere yine polis ablukası: Korkmuyoruz, buradayız!

EMEK SERVİSİ

Soma ve Ermenek’te tazminat mağduru maden işçilerinin Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde başlattığı direniş devam ediyor. Ermenek’te 50 gündür direnişte olan madenciler, dün Güneyyurt Meydanı’nda eylemdeydi. İşçilerin Ankara'ya yürümesi bir kez daha engellendi.

Jandarma ve çevik kuvvet ablukasına alınan işçilere Nakliyat-İş Sendikası da destek verdi. İşçilerden oluşan bir heyet, Ermenek Kaymakamı Batuhan Taşgın ile görüştü. Edinilen bilgiye göre Karaman milletvekillerinin Enerji Bakanlığı ile bir görüşme yapacağını belirten Kaymakam, görüşmenin ne zaman yapılacağına ilişkin bilgi vermedi. İşçiler ise “Buradayız, hakkımızı almadan geri dönmeyeceğiz!” dedi.


ÇALMADIK KAPI BIRAKMADIK

Soma’dan Ankara’ya yürümeleri engellenen Uyar Madencilik işçilerinin Manisa Salihli’deki bekleyişi de sürüyor. TİP İstanbul Milletvekili Erkan Baş ile Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık işçileri ziyaret etti. İşçiler Hükümet Meydanı’nda yaptıkları açıklamada şunları söyledi:

“Biz 14 yıldır ölüm ve iş kazası tazminatı alamamış, maden ocağının kapatılması sonrası 8 yıldır kıdem, ihbar tazminatları ve maaş alacakları ödenmemiş 748 Uyar Madencilik işçisi ve aileleriyiz. Bugüne kadar gidilmedik yol, çalmadık kapı bırakmadık. 8 yıldır tek bir adım bile atılmadı. Tüm hukuki yollar etkisiz ve sonuçsuz kaldı.”


Soma Kömürleri AŞ’ye ait ocaklarda çalışan 3 bin 500 maden işçisinin tazminatlarının ödenmesi için temmuz ayında yasa çıkarıldığını hatırlatan madenciler, “Ama biz Uyar işçileri bu yasanın dışında tutulduk. Neden?” diye sordu. Madencilerin haklarını gasp ederek servet biriktiren patronlara milyarlarca liralık teşvik verilirken işçilerin hak arama mücadelelerinin engellendiğine dikkat çeken madenciler, şunları kaydetti:

“Patron Azim Uyar el üstünde tutuluyor, kendisine iki yeni maden sahası ruhsatı veriliyor. Bize reva görülense yasak, polis barikatı, gözaltı, biber gazı… Biz yıllarca yerin yedi kat altında çalıştık, ciğer tükettik; iş kazalarında gözümüzü, bacağımızı kaybettik. Artık korkmuyoruz, taleplerimiz kabul edilene kadar evimize dönmeyeceğiz!”

***


Ekmek asmayın, hakkımızı verin!

Uyar Madencilik’te çalışırken iş kazası sonucu bacağını kaybeden maden işçisi İdris Sarıkaya, “Bana 525 lira engelli maaşı bağladılar. Eşimin eline pazar parası veremiyorum. Bu mudur adalet?” diye sordu. Eşi madenci olan bir kadın ise “Askıya ekmek asıyorlar. Ekmek asmayacaksınız arkadaşım, para vereceksiniz ki millet kendi ekmeğini kendi alsın” dedi.