Madencilerin sorunu sürüyor

Haber Merkezi

Manisa Soma’daki Uyar Maden işçileri yıllardır ödenmeyen tazminatlarını hâlâ alamadıklarını ifade ederek haklarının verilmesini talep etti.

Soma’da tazminat hakları için eylem yapan Uyar Maden işçileri, 12 Ekim 2020’de Bağımsız Maden-İş öncülüğünde başlayan direnişlerini hatırlatarak, belli bir yol kat ettiklerini ifade etti. Madenciler adına konuşan Süleyman Salık, “11 Ağustos’ta TKİ’nin resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada işçilere ödeme yapılacağı söylenmiştir. Fakat yapılan açıklama ile madencilerin tazminat sorununun yalnızca dörtte biri çözülmektedir” dedi.

2002 yılında faaliyete başlayıp 2013 yılında kapanan Uyar Maden işletmesinin genelinde çalışan kıdem ve ihbar tazminatlarını alamamış ve iş kazası, ölüm tazminatlarını alamamış madencilerin sorununun tamamının çözümünü istediklerini ifade eden Salık, “Biz diyoruz ki iş kodları işveren tarafından usulsüz bir şekilde düzenlenmiş. Tazminat ödenmesi sağlanmadıkça, madencilerin tazminat sorunu bitmiş değildir. Dolayısıyla mücadelesi de bitmiş olmayacaktır” diye konuştu.

Birçok defa Ankara yoluna çıktıklarını, gözaltına alındıklarını, bakanlıklarla ve yetkililerle görüşmeler yapıp sözler aldıklarını vurgulayan Salık şöyle devam etti: “Asla yolumuzdan geriye dönmedik. Mücadelemizin zafere giden bütün basamaklarının mimarı iki önderimizi mücadele yolunda kaybettik. Sorunu çözecek olan bütün yetkili merciler verdikleri sözün arkasında durmalıdır. Somalı madencilerin tazminat sorununu eksiksiz çözmelidir.”