Madencilerin tazminatını TKİ ödeyecek

DENİZ GÜNGÖR

Bağımsız Maden-İş Sendikası, Manisa’nın Soma ilçesinde 15 yıldır tazminatlarını alamayan Uyar Madencilik işçilerinin alacaklarının Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından ödeneceğini açıkladı. Bağımsız Maden-İş ve Uyar Maden İşçileri Meclisi’nden 3 kişilik heyet, pazartesi günü TKİ Genel Müdürü Hüseyin Erdoğan, TKİ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Mert Ayaz, Enerji Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Süleyman Önel ve TKİ Hukuk İşleri Müşaviri Alper Baran’la görüşme gerçekleştirdi. Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından tazminat mağduru madencilerin ödemelerinin TKİ tarafından en kısa süre içerisinde yapılacağı kararı alındı.

Bağımsız Maden-İş yaptığı açıklamada, ödenecek olan tazminatlara Ali Faik İnter’in ailesinin ölüm, Ali Kandemir ve İdris Sarıkaya’nın iş kazası tazminatlarının TKİ tarafından yapılmayacağı aktarıldı. Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Bağımsız Maden-İş Avukatı Mürsel Önder, “Ali Faik İnter, İdris Sarıkaya ve Ali Kandemir arkadaşlarımızın da tazminatları bizim kırmızı çizgimizdir” ifadelerini kullandı.Yıllardır işçilerin hakları için mücadele ettiklerini belirten Önder, “Biz yıllarca arkadaşlarımızın hakkı için direndik. Ancak onlar ‘Yasa çıkması gerek’ dedikten sonra ‘Aslında yasaya da gerek yok’ diyerek sorunu bir belirsizliğe ittiler” ifadelerini kullandı.

TAZMİNALARDA EŞİT DAVRANILSIN

Yıllardır çözüm için uğraştıklarını aktaran Önder şunları söyledi: “Bakanlar Kurulu kararıyla ödemelerin TKİ tarafından yapılacağına dair bir mutabakata varılmış durumda. Yaptığımız görüşmede heyet bize Uyar Madencilik işçilerinin kıdem ve ihbar tazminatları yapılacak dedi. Ancak elimizde bir tarih yok. Bunun dışında 2002 yılında babası iş cinayetine kurban giden Ali Faik’in ailesine ödenecek olan tazminatın, iş kazası geçiren Ali Kandemir ve İdris Sarıkaya’nın tazminatlarının dosyaya dâhil edilmesi gerekiyor. Bu durumu kapsamayan hiçbir idari dosyayı kabul etmeyeceğimizi yetkililerle paylaştık. Kendileri ise ‘Biz bürokratız. Bize verilen talimatın kapsamı içerisinde bunlar yok’ dediler. Konuya karşı yaklaşımlarının pozitif olmasının yanı sıra görüşlerini siyasilere ileteceklerini aktardılar. Temennimiz tazminatlara bu 3 arkadaşımızın dâhil edilmesi yönünde.”