Ermenek ve Soma’dan Ankara’ya yürümek isteyen madencilerin Ankara’da TKİ Genel Müdürlüğü ile yaptığı görüşmeden sonuç çıkmadı. İşçiler, direnişe devam etme kararı aldı.

Madencilerin TKİ ile görüşmesinden sonuç çıkmadı: Direnişe devam!

EMEK SERVİSİ

Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde gasp edilen hakları için Soma ve Ermenek’ten Ankara’ya yürüyüş başlatan maden işçilerinin direnişi, bugün beşinci gününde.

İşçiler ve sendika temsilcilerinden oluşan bir heyet, önceki gün Ankara’ya giderek Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Hüseyin Erdoğan ile görüştü. Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin, Erdoğan’ın kendilerine “Yetkim yok, yapabileceğimiz bir şey yok” dediğini aktardı.

Meclis’te bulunan siyasi partilerin grup başkanvekillerinden randevu talep ettiklerini söyleyen Çetin, “AKP ve MHP bizimle görüşmedi; HDP, CHP ve İYİ Parti ile görüştük” dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kendilerine randevu vermediğini belirten Çetin, TKİ ile yaptıkları görüşmeyi ise şu sözlerle anlattı:

“TKİ madenlerden sorumlu olduğu halde sorumlu olmadığını söyledi. ‘Yetkimiz yok’ dedi. O zaman gerçek sorumlu kimse bizimle muhatap olsun, madenlerden kim sorumlu? Şimdi Meclis’te olan bir düzenleme var, bununla yalnızca patronlara yardım yapılacak, işçilerin lehine hiçbir madde yok. Biz de artık sesimizi Meclis’te duyuramıyorsak sokakta duyuracağız. Bu sorun çözülene kadar yolumuzdan dönmeyeceğiz, Ankara’ya yürümeye devam edeceğiz.”

SOMA’DA ABLUKA

8 yıldır ödenmeyen tazminatları için Soma’dan Ankara’ya yürüyüş başlatan, ancak engellenen Uyar Madencilik işçilerinin Soma İlçe Mezarlığı önündeki direnişi sürüyor. Direniş alanı dün jandarma ve polis tarafından abluka altına alındı. “Köle değiliz eşitlik istiyoruz” yazılı önlükler giyen işçiler baretlerini yere vurarak tepkilerini dile getirdi. İşçiler bedeli ne olursa olsun bir adım bile geri adım atmayacaklarını söyledi.


Ermenek’teki Cenne ve Seba ocaklarında aylardır ücret ve tazminatlarını alamayan işçilerin direnişi de devam ediyor. TKİ Genel Müdürü’nün “Yetkimiz yok, bizim sorumluluğumuzda değil” şeklindeki sözlerine tepki gösteren madenciler, “Devlet bizi her zamanki gibi yalnız bıraktı. TKİ sorumluluğu üzerinden atarak Ermenek’i kaderine terk etti” dedi. “Enerji Bakanlığı ne zaman devreye girecek?” diye soran madenciler, “45 gün önce yaktığımız bu ateş, gerekirse 45 yıl sönmeyecek. Bütün yetkililere sesleniyoruz: Bu sorun ya çözülecek ya da bu ateş hepinizi yakacak” ifadelerini kullandı.

***

Emeğin hak arama yolları kapatılamaz

Madencilerin yürüyüşünün engellenmesine tepki gösteren KESK, “Emeğin hak arama yolları kapatılamaz” açıklaması yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi: “On binlerce insanı taşıdıkları kendi mitinglerinde, açılışlarında virüs tehdidini yok sayanlar, hak arama mücadelesi veren emekçilerin her eylem ve etkinliğine pandemi gerekçesini ileri sürerek müdahale ediyor. Sadece son bir hafta içinde yaşananlar bile tek başına temel insan haklarını, emeğini yok sayan hukuksuzluğun, baskı ve şiddet politikalarının kalkanı haline getirildiğini gösteriyor.”

Türk-İş’e bağlı DERİTEKS de madencilerin yanında olduğunu duyurdu. Sendikadan yapılan açıklamada, “Soma ve Ermenek maden işçileri yalnız değildir. Yaşadıkları mağduriyet giderilmeli, talepleri derhal karşılanmalıdır. Emekçiler yaşamın ve dünyanın geleceğidir, görmezden gelemezsiniz! Yaşasın sınıf dayanışması!” ifadeleri kullanıldı.