Aydın’ın Çine ilçesinde yaşayan ve uzun süredir maden ocağına karşı mücadele eden Coşkun çiftinin maden şirketi çalışanları tarafından silahlı saldırıya uğradığı iddia edildi. Çift, “Can güvenliğimiz yok” dedi.

Madene direnen aileye saldırı

Aycan KARADAĞ

Aydın Çine'de bulunan Madra Dağı maden ocaklarıyla talan ediliyor. Talana karşı çıkan yaşam savunucularına yönelik saldırılar ise her geçen gün artıyor. Karadeniz Sahil Yolu için hukuk mücadelesi veren Cihan Eren, Karadeniz’in doğasını savunan Metin Lokumcu, Akdeniz’in dağlarındaki mermer ocaklarına karşı mücadele eden Ali-Aysin Büyüknohutçu'nun öldürülmesinin ardından son olarak Çine'nin Topçam köyünde aylardır maden ocağına karşı mücadele veren Coşkun ailesi saldırıların hedefinde oldu. Ali ve Cennet Coşkun çiftinin maden şirketi çalışanları tarafından silahlı saldırıya uğradıkları öne sürüldü.

İddiaya göre köyde yaşayan ve çiftçilikle uğraşan Ali ve Cennet Coşkun çifti, evlerine yaklaşık 60 metre uzaklıkta bulunan Eysim Madencilik şirketi ile tarlalarına hafriyat dökmesi yüzünden anlaşmazlığa düştü. Yaşanan anlaşmazlık yüzünden bir süredir tartışma yaşayan Coşkun Çiftçi ve şirket yetkilileri arasında cumartesi akşamı tartışma yaşandı. Yaşanan tartışmanın büyüyerek kavgaya dönüşmesi üzerine şirket çalışanları tarafından Coşkun çiftine silahlı saldırı düzenlendi. Çift, silahlı saldırıdan kaçarak şans eseri yaralanmadan kurtuldu. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine jandarma ekipleri sevk edildi. Şikâyetçi olan Coşkun çiftinin ifadeleri üzerine olay ile ilgili soruşturma başlatıldı.

Uzun süredir maden şirketine karşı mücadele ettiklerini kaydeden Ali Coşkun, şunları anlattı: “Tarlamıza hafriyat döküyorlardı. Buna engel olmak istedik. Şirketin çalışanları bize silah çekerek ateş ettiler. Kurşunlar bize isabet etmedi. Biz kaçmaya başladık. Jandarmaya haber ettik. Şirket ise biz ateş ettik diye iddiada bulundu. Bizim mücadelemiz devam edecek. Bunlara pabuç bırakmayacağız.”

Silahlı saldırıdan kaçarken baygınlık geçiren Cennet Coşkun ise 6 yıldır maden şirketi nedeniyle çile çektiklerini dile getirdi: “6 yıldır biz bu çileyi çekiyoruz. Evimize çok yakın mesafede maden yapıyorlar. Dinamit patlatmadan tutun da tarlamıza hafriyat dökülmesine kadar… Tozdan ve kirden çok zorluk yaşadık. Evimizde huzurumuz kalmadı. Çatımızdan taşlar düşüyor. Bugün de böyle bir durumla karşılaştık. Ölebilirdik. Can güvenliğimiz yok.”

DELİL KARARTILMASIN DİYE UĞRAŞTILAR

Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu’ndan Avukat Hicran Danışman, Coşkun ailesiyle ve jandarmayla görüştü. Avukat Danışman’ın verdiği bilgiye göre, Coşkun ailesinin maden şirketi çalışanları tarafından 'Sizleri öldürürüz, bunlar daha iyi günleriniz, taşerona verelim de görün bakalım daha başınıza neler gelecek' diye tehdit edildiğini aktardı. Danışman şöyle konuştu: "Jandarma öğle saatlerine kadar bölgede olay yeri incelemesi gerçekleştirmedi. Delillerin karartılmaması için köylüler olay yerini kendi olanakları ile korumaya çalışıyor. Ortada adam öldürmeye teşebbüs gibi ağır bir suç var. Ancak bu ağır suçla aynı ağırlıkta bir delil toplama girişimi maalesef görmüyoruz. İstedikleri kadar çarpıtmaya çalışsınlar, gerçeklerin üzerini örtemeyecekler, izin vermeyeceğiz. Kolluk kuvvetlerini deliller karartılmadan acilen olay yeri incelemesi yapmasını, hukuk sisteminin gerçek failleri ve azmetticileri bulup hızlıca yargılamasını ve gerekli cezaya çarptırmasını istiyoruz. "