Çanakkale’de madeni 12 kat genişletmek isteyen TÜMAD Madencilik’in bilgilendirme toplantısı yurttaşların protestosu altında gerçekleşti. Bölge halkı projeyi yaptırmamakta kararlı olduğunu belirtti.

Madene verecek suyumuz yok

HABER MERKEZİ

Çanakkale Lapseki’ye bağlı Şahinli köyünde yakınlarında altın işletmeciliği yapan TÜMAD Madencilik’in kapasite artışı için yapılan çevresel etki değerlendirme (ÇED) toplantısında gerginlik çıktı. Pandemi gerekçesiyle içeri alınmayan yurttaşlar uzun tartışmaların ardından toplantı salonuna girdi. Yurttaşlar projeyi istemediklerini belirterek şirket yetkililerine tepki gösterdi.

Aynı bölgedeki Esan Eczacıbaşı şirketine ait madeni geçtiğimiz ay satın alan şirket, faaliyet alanını yaklaşık 12 katına çıkarmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yaptı. ÇED süreci kapsamında yapılmak istenen halkı bilgilendirme toplantısı, yurttaşların pandemi gerekçesiyle ertelenme talebine rağmen Şahinli köyü düğün salonunda yapıldı. Yurttaşların itirazı reddedilmesine rağmen aynı gerekçeyle salona alınmadı. Salona önceden alındığı görülen maden çalışanlarının engellemeleri ve saldırgan tutumları nedeniyle uzun süre salona giremeyen yurttaşlar tartışmaların ardından toplantı salonuna girebildiler.

GEÇİM KAYNAĞI MEYVECİLİK

Bölgenin geçim kaynağının meyvecilik olduğunu ve şeftali ihracat olduklarunu hatırlatan yurttaşlar, endişelerini ve itirazlarını dile getirdi. Köy muhtarları madenin meyveciliğe vereceği zarara ilişkin şirket yetkililerine sorular yöneltti. Sık sık tepki gösteren bölge halkı şirket yetkililerinin konuştuğu sırada ‘Madene verecek suyumuz yok’ pankartı açtı. Bölge halkının çağrısıyla toplanan ekoloji örgütleri de yurttaşlara destek verdi.

***

NE OLMUŞTU?

TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından, Lapseki ilçesinin Şahinli Köyü mevkiinde Altın-Gümüş Madeni Ocağı Kapasite Artışı Projesi planlanıyor. Projenin toplam alanının 2 bin 766 hektar olduğu öğrenilirken, 20 Ocak 2020 olan projenin süresinin ise 15 yıl olduğu ifade edildi. TÜMAD Madencilik, ESAN Eczacıbaşı’na ait olan ruhsatı ve tüm haklarını, 15 Eylül 2021 tarihinde satın aldı. 1 Aralık 2021 tarihinde de Altın-Gümüş İşletme İznini alarak, 3 Aralık 2021 tarihinde ÇED sürecini başlattı. Üretim miktarı, yılda 3 adet açık ocaktan 950 bin ton ve yeraltı galerilerinden 250 bin ton olmak üzere toplam 1 milyon 200 bin ton olarak belirlendi. Proje ömrü boyunca ise üretim miktarı 7,2 milyon ton cevher, 31,4 milyon ton pasa olmak üzere toplam kazı miktarı 38,6 milyon ton olacağı ifade edildi.