Madenin büyütülmesi toplantısına izin verilmedi

Tolga UĞUR

Giresun’un Espiye ilçesi Soğukpınar beldesi ve çevre köylerini kapsayan bakır-çinko madenin genişletilmesi için yapılmak istenen çevresel etki değerlendirme (ÇED) toplantısı, köylüler tarafından protesto edildi. Bölge sakinleri, Espiye ilçesinde yaşayanların şehir dışında olduğunu belirterek toplantının fındık mevsimi olan temmuz ayına ertelenmesi ve madenin kapatılmasını talep etti. Madeni işletecek şirket ise Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş.

Bölge sakinlerinin Giresun Valiliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne gönderdiği tutanakta “ÇED toplantısında hazirun oluşturulmadan toplantı başlamıştır. Yerel ve yöre halkından katılım olmadığı gibi köylerimizin temsilcileri katılmamıştır. Ayrıca projede bulunan köylerimiz sakinleri de toplantıya davet edilmemiştir” ifadeleri kullanıldı.

CHP Espiye İlçe Başkanı Eşref Bodur, ÇED toplantısının ertelenmesi için yaptıkları başvuruların dikkate alınmadığını belirterek “Bu madeni genişlemesine karşı çıkıyoruz. Su kaynakları yok olacak. Hayvancılık, tarım bitecek, ağaçlar kesilecek. Madenle ilgili dava da açacağız” ifadelerini kullandı. Bölgede yaşayan Hulusi Bilgin, “Cengiz Holding’e bağlı şirkete ait maden 2,5 yıl önce açıldı. Biz, bu madene karşıyız. Halk da karşı çıkıyor. Şu anda da madeni genişletmek istiyorlar. Bu yüzden ÇED toplantısı yaptılar ama bölge sakinlerinden katılım olmadı. Sadece şirket ve Bakanlık yetkilileri katıldı” dedi.

ÇED raporuna göre, 601,34 hektarlık alanı kapsayan maden kapasite artırımı ve cevher zenginleştirme projesinin maliyeti 900 bin TL olarak açıklandı. Maden, tarım ve orman arazisi üzerinde yapılacak.