Ordu’nun Ünye ilçesinde sondaja karşı direniş 5'inci gününde sürüyor. Çevre bölgelerden desteğe gelen yurttaşlarla birlikte yürüyüş düzenleyen bölge halkı, jandarma barikatının yanında oturma eylemi yaptı.

Madenler onların, topraklar bizim

Volkan Ateş

Ordu'nun Ünye ilçesine bağlı Üçpınar, Çiğdem ve Yeşilkent köylerinde maden arama faaliyeti için yapılan sondaj çalışmalarına karşı bölge halkının direnişi beşinci gününde sürüyor. Sondaj çalışmalarının yaptığı alana giden köylüler, jandarma barikatının önünde oturma eylemi yaptı.

Çevre bölgelerden gelen yurttaşların desteğiyle yürüyüş yapan bölge halkı, sondaja karşı mücadelelerinin devam edeceğini belirtti.

VERİM DÜŞECEK

Fındık üretimiyle geçimlerini sağladıklarını belirten bölge halkı, maden ocağı açılması durumunda verimin düşeceğini, mahsullerinin zarar göreceğini ifade etti. Köylerine 25 kilometre uzaklıktaki Fatsa'da siyanürle altın arama çalışmalarını takip ettiklerini ve bölgedeki köylerde etkilerini gördüklerini ifade eden köylüler, kendi köylerinde de aynı durumun yaşanmaması için maden arama sondajı çalışmalarının durdurulmasını istediler.

Bölge halkının eylemlerine desteğe giden CHP Ünye İlçe Başkanı İsa Maral, yapılan çalışmalara karşı hukuki süreci başlatacaklarını belirtti.

Köylülere itirazlarını yapmaları için çağrıda bulunan Ünye Alevi Kültür Derneği Başkan Yüksel Beşli, "Burada maden çalışmasına izin verenler duymalı. Yağmur hepimize ortak yağıyor, güneş ortak doğuyor, havayı ortak soluyoruz. Hep beraber direneceğiz" dedi.

MÜCADELEYİ BIRAKMAYACAĞIZ

BirGün’e konuşan bölge halkından Cemal Çatal ise sondaj makineleri bölgeden ayrılana kadar mücadeleyi bırakmayacaklarını belirtti. Çevre illerden büyük bir destek olduğunu belirten Çatal, “Samsun’dan Trabzona’a kadar bize desteğe geldiler. Maden alanına gittik, girmeye çalıştık. Bölgeyi ablukaya alan jandarma bizi sokmadı. Biz de oturma eylemimize devam etti. 2 aya yakın burada kalacaklarını söylediler. Ne kadar kalırlarsa kalsın biz mücadele devam edeceğiz” diye konuştu.

YOLLARIMIZI KAPADILAR

Fındık taşımak için kendi elleriyle yaptıkları yolların kapatıldığını ifade eden Çatal şöyle konuştu: “Biz burada mutluyuz, huzurluyuz. Bu baskıyı bizim üzerimizden çeksinler. Biz tarlalarımıza, bahçelerimize rahat rahat gitmek istiyoruz. Fındıkların yüklerini taşımak için yurttaşların yaptıkları yolları kapattılar. Karadeniz Bölgesi’nde fındıktan geçim sağlıyoruz. Fındıkta elimizden giderse ne yapacağız? Ayrıca girdikleri ormanda kestane ağaçları var. Kestane ağacı demek bal ağacı demek. Arılarımızı getiriyoruz biz o bahçelere. Pazartesi günü hukuki süreci başlatıyoruz. Davalarımızı açıyoruz. Direnmeye devam edeceğiz.”