"Madenler, tarımı ve turizmi bitirecek"

HABER MERKEZİ

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) 766 yer için yapacağı maden arama ihalesinin 9’u Hatay’ın ilçelerinde yer alıyor. 7 Eylül’de ihalesi yapılan 9 ihalenin toplam alanı 7 bin 485 hektar.

Hatay ve ilçesi Arsuz’da demokratik kitle örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Arsuz Gönüllüleri ihalelere tepki gösterdi. Gönüllülerden yapılan yazılı açıklamada, “Maden arama çalışmaları bir takım sondajlar yapılarak gerçekleştirilir. Bu sondajların yeraltı su kaynaklarının ve oluşacak yerüstü tahribatının zararları tahmin edilemeyecek boyutta büyük olacaktır. Toprak bileşenlerinin kaynak sularımıza karışması ve bölgenin 1. derece deprem bölgesi olması kayaların delinmesiyle jeolojik sakıncalar yaratacaktır” ifadeleri yer aldı.

Halk ekonomik yıkıma uğrayacak

Madencilik faaliyetlerinin tarım ve turizme büyük darbe vuracağı belirtilen açıklamada “Maden arama sahalarının Arsuz ilçesindeki sınırlarının büyük bölümü tarımsal sit alanı içerisinde kaldığı diğer bölümleri de Turizm Bakanlığı tarafından ‘turizm bölgesi’ ilan edilen bölgede kalmakta. Bölgede ayrıca Turizm Bakanlığı tarafından turizm planı yapılmakta. Maden arama çalışmaları neticesinde bu bölgelerin tarım ve turizm bölgesi vasfını yitireceği, bölge halkının tarımsal ve ekonomik geçimini ortadan kaldıracağı aşikârdır” dendi.

Arsuz’da kültür kotası oluşturulduğunu ve yakın zamanda ülkenin en uzun bisiklet yolunun açıldığı hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İlçede kültür rotası oluşturulup; Arabın Gölü, Meryem Ana Havuzu, Yanan kayaların turizme kazandırılması, doğal su kaynakları ve havzalarını içine alacak şekilde doğa yürüyüş parkurları, kamp alanları, karavan parkı talebi söz konusu. Ayrıca bölge turizmine büyük katkısı olacak dünyanın en uzun bisiklet yolunun da geçtiğimiz aylarda açılışı yapıldı. Yine bölgede yatırımları da başlayan sağlık, doğa ve kırsal turizm, kültür ve inanç turizmi, gastronomi turizmi, su üstü ve su altı sporları ve yat turizmi gibi birçok adım atılmış durumda. Maden aranacak bölgede ayrıca yaban hayatı geliştirme sahası, deniz kaplumbağaları yumurtlama alanı da bulunuyor.”