Madenlerde alınan önlemler yeterli mi?

Zonguldak’ta koronavirüs önlemleri kapsamında, maden işçileri virüse karşı bilgilendirildi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında dezenfekte çalışması yapıldı. Ardından işçilere virüse karşı alınması gereken tedbirler anlatıldı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı Ali İşitmez, TTK’de gerekli önlemlerin alındığını savundu. Maden işçilerinin kullandığı birçok alanın dezenfekte edildiğini söyleyen İşitmez, “Banyo, kafes her bölge ilaçlandı. Sağlık Bakanlığı’nın vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda bizler de önümüzdeki günlerde yapılacak uygulamalara riayet edeceğimizi bildiriyoruz. Şu an için gerekli önlemler alındı tabii, insanlar birazcık daha dikkatli olacaklardır. Biz arkadaşlarımızı bilinçlendirdik. Önümüzdeki günlerde işyerlerindeki hekimlerimiz işçilerimizi bilgilendirme amaçlı bildirimlerine, toplantılarına başlayacaklar” dedi.

‘ÜCRETLİ İZİN VERİLMELİ’

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’na (Bağımsız Maden-İş) göre ise bu önlemler yeterli değil. Sendika, geçtiğimiz günlerde şu açıklamayı yapmıştı: “Yüzlerce maden işçisinin zorunlu olarak birlikte çalıştığı, yoğun kaya ve kömür, kimyasal toza maruz kaldığı, havalandırma sistemleri nedeniyle partiküllerin sirkülasyonuna tabi olunan ortam nedeniyle gerekli önlemler alınarak, zorunlu çalışmak durumunda kalacak nöbetçi ekiplerin dışındaki maden işçilerine ücretli izin hakkı acilen tanınmalıdır.”