Alevi örgütleri temsilcileri, katliam davası avukatları, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve HDP Ankara İl Örgütü, Sivas’a Pir Sultan Abdal Kültür etkinliklerine katılmak için giden 33 sanatçı ve aydının, 2 Temmuz 1993’te yakarak katledilmesinin 29’uncu yılı için yapılacak anma törenine çağrı yaptı. Yapılan basın toplantısında, "Adaletin yerini bulması için mücadele etmeye devam edeceğiz" denildi.

Madımak anmasına çağrı: 29 asır da geçse unutmayacağız!

BirGün/ANKARA

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), 2 Temmuz 1993 yılında 33 sanatçı ve aydının yaşamını yitirdiği Madımak Katliamı’nın 29’uncu yılında yapılacak anma etkinliklerine dair Ankara Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi.

Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, Alevi örgütleri temsilcileri, katliam davası avukatları, demokratik kitle örgütü temsilcileri, HDP Ankara İl Örgütü’nün katıldığı toplantıda, Ankara ve Sivas’taki anma törenine çağrı yapıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, katliama yönelik anma töreni hakkında, “Bu yıl her ilde her ilçede anmalarımız olacak” dedi. Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda gerçekleştirilecek anma töreninin yanı sıra Sivas’ta da tören düzenleneceğini anımsatan Erçe, “Eğer katliamlarla yüzleşilseydi bugün bu kadar sömürü olmazdı. Bu davanın peşini asla bırakmayacağız. Adaletin yerini bulması için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

'DERGAHLARIMIZ İADE EDİLMELİ'

Toplantıda konuşan PSAKD Genel Sekteri İsmail Ateş ise toplumun kutuplaştırılmaya itildiğini belirterek, alevilerin bu kutuplaşmadan çıkılması için talep ettiklerini sıraladı.

Ateş’in açıkladığı talepler, şöyle:

►Cemevlerimiz, Alevilerin İbadethanesi olarak bir an önce kabul edilmeli ve Anayasal güvence altına alınmalıdır.

►Kapatılan ve vakıflar aracılığı ile el konulan dergâhlarımız gerçek sahibi olan biz Alevilere geri verilmelidir.

►Her türlü ayrımcılık son bulmalı ve kime karşı olursa olsun nefret söylemleri en ağır biçimde cezalandırılmalıdır.

►Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilmeli, her türlü asimilasyon politikasına son verilmelidir. Alevilerin Kutsal Mekânlarına yapılmak istenen baraj, HES, maden ve taş ocağı projeleri derhal iptal edilmelidir.

►Zorunlu din dersleri, tüm eğitim kurumlarının her kademesinden kaldırılmalı, eğitimin içeriği bilimsel ve çağdaş normlara kavuşturulmalıdır.

►Alevi inancının asimilasyonu ve yaşamın her alanının gericileştirilmesinin kurumsal karşılığı olan, Laik ve demokratik Cumhuriyetin önündeki en büyük engel Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılıp, lav edilmelidir.

►Devlet, tarihimizle ve yaşatılan katliamlarla yüzleşmeli ve hesabını vermelidir. Madımak Oteli tartışmasız, Utanç Müzesi olmalıdır.