BirGün, Madımak Katliamı’nın 27’nci yıldönümünde hazırladığı dosyayla okurlarının karşısına çıkacak

Madımak Gerçeği: 3 günlük dosya yarın BirGün’de başlıyor!

“2 Temmuz 1993 günü Sivas Madımak Oteli’nde yaşanan katliam, sadece bir gün içinde gerçekleşen birtakım olaylar zincirinin sonucu değildi. Oysa Türkiye’de özellikle İslamcılar, Türkçüler ve bazı ana akım siyasi yaklaşımlar, katliamı hala bu şekilde meydana gelen münferit olaylara bağlıyor. Tıpkı o dönemin ve bugünün egemen siyasetçileri gibi…

KATLİAMLAR VE İKTİDARLAR

Türkiye’de toplumsal muhalefet dinamizminin yükseldiği ve emek hareketlerinin kendisini gösterdiği dönemlerde bazı odaklar tarafından katliamlar, suikastlar düzenlendiğini unutmamalıyız. Ülkemizde egemen güçlerin kendilerini “huzursuz” hissettikleri dönemlerle toplumdaki farklı etnik ve dini/mezhepsel kimlikleri birbirine düşürmeyi amaçlayan katliamlar ve siyasi cinayetler arasında paralellik vardır. Bu yolla siyaset şekillendirilmek istenmiştir. Türkiye’de muktedirler kimi toplumsal fay hatlarını kendi iktidarlarını korumak amacıyla daima kullanmıştır.” (Dosyadan)

33 AYDINI KATLETTİLER

2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak için Sivas’a giden aydın ve sanatçılardan 33’ü, yaklaşık 15 bin kişilik gerici-faşist bir grubun nefret dolu saldırısıyla kaldıkları otelde yakılarak katledilmişti.

Hafızalara ‘Madımak Katliamı’ olarak kazınan bu saldırının 27’nci yıldönümüne doğru yaklaşıyoruz. Geçmişi hatırlamak, bugünü anlamak açısından çok önemli.

BirGün’ün 27 yıl önce Sivas’ta yaşananları geniş ve tarihsel bir perspektiften ele aldığı ‘Madımak Gerçeği’ adlı dosyası yarın başlıyor.

Dosya kapsamında 12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından Türkiye’de gerçekleşen siyasal, ekonomik ve toplumsal dönüşüm ile 80’li yıllardaki gelişmeler anlatılarak, 2 Temmuz katliamına ışık tutulmaya çalışılacak.

Dosya kapsamında sürecini anlatan editöryal metinler, Zeynep Altıok Akatlı, Şenal Sarıhan ve Fatih Yaşlı’nın değerlendirmeleriyle desteklenecek.

3 gün sürecek ‘Madımak Gerçeği’ dosyası yarın BirGün’de. Kaçırmayın!