İzmir'de 2 Temmuz Sivas Madımak Katliamı'nda hayatını kaybedenler için basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, Sivas'ın ışığının sönmeyeceği söylendi.

Madımak Katliamı’nda yaşamını yitiren aydınlar, İzmir'de anıldı

BİRGÜN EGE

İzmir’de Alevi kurumları, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, 28 yıl önce Sivas Madımak Oteli’nde katledilen 33 aydını andı. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleştirilen kitlesel anmanın ardından basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklaması okuyan Narlıdere Cemevi Başkanı Mustafa Aslan, “Bundan tam 28 yıl önce Pirimiz Pir Sultan Abdal' anma etkinlikleri kapsamında Sivas'a giden yüzlerce canımızdan 33 can gerici ve katil bir sürü tarafından vahşice katledildiler. Bu katliam, devlet güçlerinin göz yummaları ve ötesinde yönlendirmeleriyle son derece planlı ve organize bir çalışmanın sonucunda gerçekleştirildi" dedi.

Katliam öncesinde devlet yetkililerinin olanları saatlerce seyrettiğini belirten Aslan, "Nefret saçarak, sloganlar ve tekbirler eşliğinde otele yönelip güvenlik güçlerinin gözleri önünde bu barbarca katliam. Açıkça görüldüğü gibi Sivas Madımak Oteli Katliamı egemenlerin organize ettiği ve katil güruhun tetikçiliği ile hayata geçirilen bir katliamdı. Sonra bu katliamda yer alan gerici katil güruh içinden sadece çok küçük bir grup haklarında dava açıldı. Uzun süren yargılamalar sonunda bu katillerin çoğu ya hiç ceza almadılar ya da küçük cezalarla kurtuldular. Hiçbir sağlık sorunu olmayan katliamda başı çekenlerden biri olduğu kanıtlanan ve mahkemede hiçbir pişmanlık belirtmeyen Ahmet Turan tamamen hukuksuz bir kararla affedildi. Haklarında dava açılan katillerin bir kısmı ise hiç bulunmadı" diye konuştu.

Aslan şunları söyledi: "Milyonlarca insanı açlığa ve yoksulluğa mahkûm eden bu iktidar Covid 19 pandemisini bahane ederek insanların özel yaşam alanlarını kısıtlamıştır. AKP nefret ve kin, ötekileştirici ve inkârcı söylemleri yaşamın her alanında sürdürmektedir. Bu gün çok daha net görüyoruz. O gün Madımak otelini kuşatan zihniyet, mafyalaşarak ülkeyi kuşatmış durumdadır. Bu nefret ve ötekileştirici söylemlerin bir sonucu olarak HDP İzmir il örgütüne yapılan saldırı sonucuna Deniz Poyraz katledilmiştir. Biz Aleviler, biz Demokratlar, biz laikler, biz Devrimciler, biz yurtseverler asla karanlığa teslim olmayacağız. Kalender'den Koray Kaya'ya Pir Sultan Abdal'dan Hasret Gültekin'e uzanan bu onurlu tarih bizimdir. Ve asla onların yolunu terk etmeyeceğiz. Sivas'ın ışığını söndürmeyeceğiz."

madimak-katliami-nda-yasamini-yitiren-aydinlar-izmir-de-aniliyor-894592-1.

DİDİM’DE YÜRÜYÜŞ

Didim'de de Sivas katliamı düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Didim Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen yürüyüş Yalı Caddesi’ndeki Barış Anıtı’ndan başlarken, onlarca yurttaş yürüyüş kortejinde yerini alarak 28’inci yıldönümünde katliamı protesto etti. Protesto yürüyüşüne ve açıklamaya Sivas’ta hayatını kaybeden Nesimi Çimen’in kızı Saniye Çimen de katıldı.

madimak-katliami-nda-yasamini-yitiren-aydinlar-izmir-de-aniliyor-894602-1.

FETHİYE’DE BASIN AÇIKLAMASI

Fethiye’de de, Özer Olgun Kültür Merkezi önünde, Fethiye Emek ve Demokrasi Güçleri’nin katılımıyla, Madımak Katliamı ile ilgili basın açıklaması yapıldı. Kitlesel basın açıklamasına çok sayıda yurttaş da destek verdi.

madimak-katliami-nda-yasamini-yitiren-aydinlar-izmir-de-aniliyor-894603-1.

MADIMAK'TA KATLEDİLEN CANLAR DATÇA'DA ANILDI

Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Datça Şubesi'nin birlikte düzenlediği ve Datça Demokrasi Platformu'nun desteklediği, 2 Temmuz Sivas Katliamında öldürülen canları anma etkinliği, bugün Cumhuriyet Meydanı'nda oldukça kalabalık bir katılımla gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlik, getirilen çiçeklerin denize bırakılması, ölen canların adlarının tek tek yüksek sesle tekrarlanması, ölenlerin yazdığı ya da ölenlerin ardından yazılan bazı şiirlerin okunması ile devam etti. Sonra da oyuncu Şekip Taşpınar, oldukça uzun yazılmış olan ortak basın açıklamasını ve ardından Nazım Hikmet' în yazdığı 'Kerem gibi' şiirini okudu.
Etkinlik, atılan sloganlar ve dağıtılan helva ile sona erdi.