İzmir'de 29 yıl önce Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler için basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada, "Madımak Katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz ve olamaz" denildi.

Madımak Katliamı’nda yaşamını yitiren aydınlar, İzmir'de anıldı

BirGün EGE

İzmir’de Alevi kurumları, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, 29 yıl önce Sivas Madımak Oteli’nde katledilen 33 aydını andı. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleştirilen kitlesel anmanın ardından basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasını okuyan Alevi Bektaşi Federasyonu Ege Bölge Sorumlusu Gülbahar Kaplan, "Madımak Katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz ve olamaz. Madımak Katliamı ile amaçlanan şey ve topluma verilmek istenen mesajın, sadece insanların yakılması, katledilmesi olmadığı bilinmelidir. 1990’lı yıllarda bir yandan gelişen sınıf mücadelesi ve devrimci durum, diğer yandan ulusal mücadelenin yükselişi, ortak mücadele zeminini geliştirmiştir. Bu somut durum, egemen güçleri harekete geçirmiş, siyasal iktidarı, gelişen bu dalgayı zayıflatmaya yönelik hamle arayışlarına itmiştir. Madımak Katliamı, toplumun ayrışması, kutuplaştırılması ve kendi içinde çatışma ortamları oluşturulması için bilinçli seçilmiş bir Alevi Katliamı'dır" diye konuştu.

"UNUTMAK, BEDEL ÖDEYENLERE İHANETTİR"

Kaplan, 2 Temmuz'un unutulmayacağına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Unutmak, en başta inancımıza, direncimize, bilincimize ve bu uğurda bedel ödeyen, Kerbela’dan Şeyh Bedrettin’e, Pir Sultan’a ve bugüne kadar, hak ve hakikat mücadelesinde inançları uğruna bedel ödeyenlere ihanettir. Unutmak; Asım Bezirci’nin kalemine, Hasret Gültekin’in bağlamasına, Nesimi Çimen’in curasına, Asuman Sivri’nin semahına, Koray Kaya’nın düşlerine ihanettir. Madımak Katliamı’nı unutmadık, unutturmayacağız."