Madrid’de alternatif onur yürüyüşü düzenlendi

İspanya’nın başkenti Madrid’de “onur haftasının ticarileştiği ve hakları ticarileştirdiği” eleştirisiyle alternatif onur yürüyüşü düzenlendi. Yaklaşık 10 yıldır yapılan alternatif onur yürüyüşü, Madrid ve Dünya Onur Haftası’nın içinde olduğu “neoliberal sapmayı” gözler önüne sermeyi amaçlıyor. Resmi yürüyüşün tarihi ise 1 Temmuz Cumartesi.

Kentin pek çok yerinde resmi Madrid Onur Haftası kapsamında konserler, toplantılar ve etkinlikler devam ederken, platformlaşarak Alternatif Onur Haftası Platformu ismini alan LGBTİ+ muhalifler de bu yıl ilk kez daha yürüyüşten öte bir program hazırladı. İki aydır atölye çalışmaları, yuvarlak masa toplantıları ve eğitimleri süren Alternatif Onur Haftası kapsamında transfeminist teorinin ve “pembe kapitalizmin’ konuşulduğu bir kongre düzenlendi.

Yerel saatle 19.30’da Nelson Mandela Meydanı’nda başlayan aalternatif onur yürüyüşü Yürüşüye Podemos (Yapabiliriz) Partisi milletvekilleri dahil pek çok grup katıldı. “Muhalefet direniştir” pankartının taşındığı yürüyüşte "Gaypitalizm yeni gayfobidir”, “Homofobi faşizmdir” dövizleri dikkat çekti. Yürüyüş Sol Meydanı’nda sona erdi.

Dünya’nın en ünlü onur yürüyüşlerin birinin yapıldığı Madrid’in onur haftasında bu yıl en az 3 milyona yakın yerli-yabancı turisti ağırlayacağı tahmin ediliyor. Madrid Ticaret Odası ise Onur Haftası’nın kente 300 milyon euro gelir getirmesini bekliyor.

Ülkede ilk onur yürüyüşü 1977 yılında LGBTİ+ bireylerin kendilerini bekleyen sosyal tehlikelere karşı bir yasa talebiyle düzenlenmişti. DHA