Maduro, ABD ile masaya oturmaya hazır

BM Genel Kurulu’na hitap eden Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesine yönelik askeri müdahale tehditleri, ekonomik durum ve geçen ay bomba yüklü drone ile yapılan terör saldırısına yönelik soruşturmanın sonuçlarına değindi. Maduro, saldırının “Venezuela’yı başsız bırakmak, kaos oluşturup iç savaş çıkarmak ve ardından BM’yi devre dışı bırakarak ülkesine askeri bir müdahalede bulunabilmek” amaçlarıyla planlandığını söyledi.

ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ın, kendisiyle “Venezuela’ya yardımı olacaksa görüşmeye hazır olduğu” yönündeki ifadelerini hatırlatan Maduro, şöyle devam etti:

‘Ben halktan biriyim’
“Bu kürsüden, altını çizerek ilan ediyorum: Ben bir işçiyim, ben bir otobüs şoförüyüm, ben halktan biriyim. Ben bir kodaman değilim, ben bir milyoner değilim. Uçurum olarak tanımlanabilecek çok büyük tarihi, ideolojik ve sosyal farklılıklara rağmen ABD Başkanı’nın elini sıkmaya, bu farklılıklar ve bölgesel konuları konuşmak için diyalog masasına oturmaya hazırım.”

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ülkesinde 4 Ağustos’ta kendisi ve çevresindekilerin hedef alındığı suikast girişiminin BM tarafından soruşturulmasını da istedi. Maduro, 4 Ağustos’ta kendisinin yanı sıra ülkesinin üst düzey yetkililerinin hedef alındığı suikast girişiminin ardından yürütülen soruşturmada 28 kişinin yakalandığını hatırlattı. Yakalananların tamamının suçlarını itiraf ettiğini belirten Maduro, “Soruşturmanın bütün sonuçları bu saldırının ABD topraklarında finanse edildiğini ve planlandığını gösteriyor. Saldırının sorumluları aylar süren eğitimlerini Kolombiya topraklarında bu ülkenin resmi yetkililerinin desteği ve koruması altında aldıklarını itiraf etti” ifadelerini kullandı.

Maduro, soruşturmada saldırının faillerinin kaçışlarını kolaylaştırma iddiasıyla Meksika, Şili ve Kolombiyalı bazı diplomatların adlarının geçtiği bilgisini de paylaştı.

***

‘Savaş planımız yok’

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Venezuela’ya yönelik bir savaş planı hazırlığı olmadığını, ABD’nin bölgeye bir hastane gemisi göndermeyi planladığını söyledi. Romanya Savunma Bakanı Mihai-Viorel Fifor ile bir araya gelen Mattis, ayaküstü gazetecilerin sorularını yanıtladı. Venezuela için herhangi bir savaş planı hazırlama talimatı alıp almadığı sorulan Mattis, “Aslında bir planımız var. Oraya bir hastane gemisi gönderiyoruz.” açıklamasında bulundu. Mattis’in bu sözleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın sabahki ifadelerinin altını boşalttığı yorumlarına neden oldu. Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı bir açıklamada Venezuela ile ilgili tüm seçeneklerin masada olduğunu söylemişti.