Türkiye’de ‘derin devlet’ kavramına ilk kez Bülent Ecevit, 26 Eylül 1974’te, Giresun’da gönderme yaptı: “12 Mart sonrası soruşturmaların hukukiliğine ve insaniliğine gölge düşüren kontrgerilla adlı resmi görüntülü fakat gayri resmi örgütün niteliği ve amacı üzerindeki örtü kaldırılamamıştır.”

DERİN DEVLET ÇOK BOZULDU

90’larda çok sık gündeme geldi. 3 Kasım 1996’daki ‘Susurluk skandalı’ sonrası ezberlendi. Derin devletin ‘bir ağırlığı’ vardı. Kendini gizler, eylemlerinin üstünü örterdi. Karda yürür, izini belli etmezdi.

DEVLET DEĞİL, DERİN DEVLET ŞEFFAFLAŞTI!

Heyula, kendini “Devlet için kurşun atan da yiyen de şereflidir” gibi sözlerle belli eder, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım şehir efsanesi gibi doğuda gezerdi. AKP iktidarının başında devlet şeffaflaşacaktı, ‘sonunda’ derin devlet şeffaflaştı. Artık derin değil, geniş devlet var!

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, 9 bölüm çekeceğini söylediği video serisinin 2’ncisini servis etti. Gündemde önemli yer tuttu. Tespihten kâğıda, arka ekrandaki gazeteci Can Dündar ile Alparslan Türkeş’ten önündeki kitaplara, boynundaki Zülfikar’a şifreler çözüldü! Gerçekte ortada ne bir şifre ne de mesaj vardı. Peker dümdüz anlattı.

TASFİYE EDİLEN DEMOKRAT OLUYOR

Dubai’de. Şüphesiz kendisi açısından ortada pespaye bir durum var. Aydın kanı ile banyo yapma aşamasından devrimci pozisyona geçti. Ne hikmetse ülkede rant kavgası yüzünden tasfiye edilen demokrasi havarisi kesiliyor! Durum, Türkiye açısından ise trajikomik. Türkiye, sonunda mafyanın bile adalet aradığı bir yer oldu!

Ancak olaylar serisi daha çok da acı bir ülke profilini ortaya koyuyor. ‘Faaliyetler’ şeffaf ve utanmadan yapıldığı gibi devletle de ilişkili değil. Devleti ele geçirmiş şahısların kendilerine menfaat sağlamak için devleti kalkan olarak kullanmaları ile ilişkili. Peker, Mübariz Mansimov Gurbanoğlu ve Mehmet Ağar’ı andı. Bir Azeri iş insanının, eski bir ‘devlet adamı’ ile yolu nasıl çakışmış, ne şekilde kavga etmiş olabilirler?

Mansimov, Palmali Holding’in sahibiydi. Türkiye ve Azerbaycan petrol anlaşmalarında öne çıktı. 2 devletten de kazanç elde etti. Azerbaycan petrolünü, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ile Akdeniz’e taşıyan Azerbaycan devlet kurumu SOCAR yatırımlarının bir ayağı ona uzandı.

BUNCA İMTİYAZ NİYE?

Mansimov, Türkiye’de turizm ve otelcilikle de uğraştı, gemicilik işine girdi. El Kaide’nin bombalı saldırısında kullanılmaz hale gelen HSBC binasını yeniledi ve 7 yıldızlı Bakü Plaza’yı açtı. En büyük yatırımlarından birini Bodrum, Yalıkavak’ta yaptı. 2010’da iş insanı Cefhi Kamhi’den Port Bodrum, Yalıkavak’ı satın aldı. Büyük bir marina inşa etti. Tilkicik Koyu özelleştirme ihalesini, 370 milyon TL vererek aldı!

Bu insiyatifleri oturduğu yerde kazanmadı. ‘Aile’ye kıyakları çoktu. Gülen Cemaati iddiasıyla gözaltına alınırken yaptığı; “Bu şerefsizliği düşman bile yapmazdı” açıklamasının bir anlamı olmalı!

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dostluğu yıllar öncesine dayanıyordu. 2007’de ‘Aile’ye hediye ettiği Agdash isimli petrol tankerinin hem kredisini hem masraflarını ödedi. Cebinden, 21,2 milyon dolar çıktı.

ARKA PLANI

Gemi işine de girmek isteyen Ağar, Mansimov’un kenara itilmesinde rol aldı. Yalıkavak’taki marinayı artık Mehmet Ağar’ın oğlu AKP’li milletvekili Tolga Ağar işletiyor. Rant mafyayı revize edecek kadar büyük. Emekli Korgeneral Engin Alan, Emekli Albay Korkut Eken, Alaattin Çakıcı ve eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Yalıkavak Marina’da bir araya gelmişti. Fotoğraf hem rantın hem devlet gücünün el değiştirdiğini gösteriyordu.

Peker gözden düşerken, Çakıcı’nın piyasaya sürülmesi tesadüf değil. Gitti Peker ile Mansimov, geldi Ağar ile Çakıcı. Şimdi kavga bu. Yurttaş yoksullukla uğraşırken, devletin ve halkın malvarlıklarını sömürenlerin savaşı. ‘Geniş devletin’ rant kavgası. Peker, 2’nci videoda uyuşturucu göndermesi de yaptı. Gemicilik, liman kapıları ve Türkiye yolcusu uyuşturucu yüklü şilepler! En son, Panama'dan, Mersin Limanı’na gelecek gemide 616 paket kokain ele geçirildi. Herhalde bunların birbirleri ile alakaları yoktur.

Sonraki yazı: Kaldırılan haberler, Pelikan ilişkileri