İnfaz yasası çıktığı gibi mafya lideri Alaattin Çakıcı, Sincan Cezaevi’nden ayrıldı. Ring araçlarının penceresinden ülkücüler ‘bozkurt’ selamı vererek kutlama yaptı. Klişeyi bıkmadan tekrarlamak şart: Katil, mafya, dolandırıcı, tetikçi dışarıda. Gazeteci, siyasetçi, düşünür, tweet atan, muhalif içeride.

Üstelik cinsel suçlar ve çocuk istismarı yine ısıtılıyor. ‘Devlet kurumu’ Anadolu Ajansı (AA) sinyali verdi. Yasanın çıkmasından bir gün sonraki haberi adrese teslim: “Erken yaşta evlenen kadın(!), eşinin cezaevinden çıkmasını bekliyor.”

Koronanın fırsat bulduğu alanlardan biri affa ilişkin oldu. Kurulan düzene layık bir yaklaşım bu, rejimin ana karakterini anlatıyor. Ne topluma zerre faydası, ne adaletin tesis edilmesine en ufak katkısı var. Amaç kolay yoldan cezaevlerinde, muhaliflere yer açmak!

BİR YANDAN AF DİĞER YANDAN GASP

Annesi; “Evladım” diye feryat ediyor, babası, “Adalet de elimizden gelen de yok” diyerek gözyaşı döküyor. 28 yaşındaki Mustafa Koçak; “Ayaklarım, şiş, kalçama kadar su topladı, vücudum ateş gibi, dokunamıyorum. Geceleri acıdan uyuyamıyorum” sözleri ile ağlıyor. Telefon, 6 dakika 21 saniye sonra kapatılıyor. Bir yandan af diğer yandan yeni cezaevi kuralları ile gasp.

İTİRAFÇI HUKUKU!

Eski Diyarbakır Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı’dan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Selçuk Kozağaçlı’ya, Grup Yorum üyelerine kadar pek çok muhalif, emniyetin arka bahçesini kendisine masken tutmuş itirafçı ifadeleri ile tutuklandı. Koçak onlardan biri. Ağırlaştırılmış müebbet aldı. Sadece adil yargılamak istediği için 290 gündür ölüm orucunda.

Savcı Selim Kiraz’ın öldürüldüğü silahı temin etmekle suçlanıyor. Daha doğrusu onu, tek kişi böyle suçluyor. Emniyet yakınındaki halı sahada polislerle futbol oynayan meşhur itirafçı Berk Ercan. Diyor ki: “Silahları o vermiş, bana köftecide söyledi.”

YARGI AÇISINDAN DA SORUNLU

Adalet, onun kendisini yeniden ifade etmesine izin vermiyor. Koçak açısından durum bu! Öte yandan ortada yargının kendisi açısından da sorunlu bir durum var. Türkiye’yi sarsan bir cinayetin arka planını bu denli basite indirgeyip dosyayı kapatmak şaşırtıcı değil mi? Kamuoyu tatmin olmuyor!

‘BARİ SON NEFESİNİ YANIMIZDA VERSİN’

Koçak’a zorla müdahale edildi. En iyi ihtimalle sakat kalacak. Evde tedavisine izin yok, revire gönderilmiyor. Ablasının talebi yürek yakıyor: “Bari son nefesini yanımızda versin.” Avukatı Ezgi Çakır ile görüştürülmüyor. Diğer avukatları ise cezaevinde. Yine itirafçıların ifadeleriyle! Topu topu 4 itirafçı o kadar önemli ki(!); hem tek ifadeleri yeterli oluyor hem de nasılsa, dosyada alt düzey eski militanlar sayılmalarına rağmen ‘terör örgütü’ndeki her kişiyi, her ilişkiyi, her eylem planını A’dan Z’ye biliyorlar!

AF ISRARI

Hukuk, adalet ve af gündemine Meclis’ten bakarak “Yargı kime hizmet ediyor?” sorusunu somutlaştıralım. Meclisteki ‘bir tartışmanın’ videosunu kamuoyuyla paylaştık. Daha önce kafasındaki külahla uluyan MHP Ordu vekili Cemal Enginyurt, infaz görüşmelerinde MHP’nin İYİ Parti ile yaşadığı gerilim sırasında da ön plana çıktı. Ağıza alınmayacak küfürler etti, saldırgan tavırlarıyla dikkat çekti.

MHP’Lİ VEKİLİN KÜFÜRLERİNİN SEBEBİ

Olaya tanık olan vekiller “Bu hezeyanın nedeni belli, kuyruk acısı varmış” ifadelerini kullandı. ‘Hezeyanın nedeni’ için tahliyesi beklenen suç örgütü lideri Kürşat Yılmaz’ın dosyasına bakalım. Davasında geçen yıl karar çıkmış, ‘suç işlemek için örgüt kurmak-yönetmek’ ve ‘yağmaya teşebbüs’ ile toplam 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Aynı dosyada kim var dersiniz? MHP’li Enginyurt! Sanık Enginyurt hakkında ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ ve ‘nitelikli yağmaya teşebbüs’ suçlarına verilen beraatlar bozulmuştu. Ancak 24 Haziran 2018’de vekil seçilince dosyası ayrıldı ve yargılanması durduruldu.

Bağışlananlarla bağışlayanların ilişkisini gösteren bir başka olay da Artı Gerçek'ten Sibel Hürtaş’ın haberi ile ortaya çıktı. Yine AKP’nin ortağı MHP ile ilgili. Çakıcı önceki gün cezaevinden ayrılıp kendisini bekleyen VİP araç ve ona eşlik eden konvoy ile Ankara’dan ayrılıp Saroz’da inzivaya çekildi. Çakıcı’yı cezaevinden çıkaran infaz paketinde imzası bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın ise aynı zamanda onun avukatlığını yapmış olduğu anlaşıldı.

28 yaşında bir genç. Tek talebi adil yargılanmak. Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek de ölüm orucunda, Helin Bölek 2 hafta önce yaşamını yitirmişti. Grup Yorum’un talepleri çok basit: Konser yasaklarının kalkması, İdil Kültür Merkezi’nin polis baskını yapılmaması, üyelerin isimlerinin arama listelerinden çıkarılması ve davalarının düşürülmeleri.

Adalet isteyen, çocuk yaştaki gencecik insanlar ve sanatçılar ölüyor. Bu düzen kimi anlıyor ya da hizmet ediyor? Yargı ve Meclis’e bakınca… Evet sadece kendi çocuklarını!